Tek.no

Nyhet

Vi ringer stadig mindre

4 Okt 2005 23:55

Nordmenn er et av de landene som har en mobiltetthet på over hundre prosent, og stadig yngre medlemmer av befolkningen observeres med egen mobiltelefon.

Det er forsket mye på menneskers mobilbruk. Blant annet har det kommet frem at kvinner er hardest på SMS-bruken og at menn er de som foretrekker å ringe fremfor å sende tekstmeldinger.

Post- og Teletilsynet fremla nylig sine halvårstall. Tallene viser at vi, til tross for mobiltettheten, ikke bruker nevneverdig mer tid på å prate i telefonen nå enn tidligere.

I første halvår av 2005 snakket vi gjennomsnittlig 695 minutter i mobiltelefonen. Dette er en økning på bare 49 minutter i forhold til året før. I følge IT-avisen har antallet minutter vi bruker til å snakke i mobil- og fasttelefon minket med 20 prosent siden 2002.

Post- og Teletilsynets overhode, Willy Jensen, forklarer den lave oppgangen med at stadig flere får øynene opp for andre måter å kommunisere på enn mobiltelefonen:

- Det er helt klart at folk bruker e-post, sms og tale-over-ip i økende grad som erstatning for vanlig telefoni, sier han.

Bare i løpet av årets første halvår sendte vi til sammen 2,44 milliarder SMS- og MMS-meldinger til hverandre. 2,17 av disse var SMS-meldinger. Dette er 500 millioner flere meldinger enn vi sendte på samme tid i fjor.

Utviklingen i våre mobilvaner fører til tap for mobiloperatørene. Mens inntektene per mobilkunde tidligere vokste, har de nå sunket. I 2002 var operatørenes gjennomsnittsinntekt per mobilkunde 1 433 kroner. De neste to årene steg inntekten til henholdsvis 1 466 og 1 479 kroner. Nå har imidlertid trenden snudd, og inntekten er nå tilbake på nivået fra 2002, nemlig 1 432 kroner.

Denne nedgangen er en følge av at operatørene de senere årene har senket prisene på mobiltjenester betraktelig. Siden 2002 har den gjennomsnittlige samtaleprisen per minutt gått ned fra 1,47 til 1,19 kroner. SMS og MMS er også blitt langt billigere.

Jensen fryder seg over prisnedgangen, og mener operatørene kan dra nytte av utviklingen.

(Kilde: Computerworld, Digi, IT-avisen)

Les også
iPod-krangel tar av
Les også
Presser prisene
Les også
Flest SMS i nord
annonse