Til hovedinnhold

Ubuntu 9.10 beta sluppet

Nyheten, som nok for de fleste er mest fengende og som gjør at mange gleder seg til Karmic Koala, er vesentlig forbedring av oppstartstiden. Mye arbeid er blitt gjort, samtidig som det påpekes at dette arbeidet langt i fra er ferdig. Man anbefales derfor på det sterkeste å sørge for å ha en Karmic Alpha 5 LiveCD eller USB-enhet i bakhånd om man skulle velge å oppgradere.

9.10 Beta inkludere det nye programvaresenteret som skal erstatte Legg til/fjern funksjonen for programvare man tidligere hadde på menyen. Gnome 2.28 som ble sluppet i forrige uke er inkludert som skrivebordsmiljø og Quickly som skal gjøre det langt enklere å utvikle og distribuere nye applikasjoner til Ubuntu er også inkludert.

Ubuntu One, Canonicals tjeneste for fildeling, synkronisering og backup, er nå inkludert som standard i Ubuntu 9.10. Tjenesten fungerer på Ubuntu-maskiner fra og med versjon 9.04 og tilbyr 2 GB lagringsplass gratis. Har du behov for mer enn dette kan du abonnere på 50 GB lagringsplass til 10 amerikanske dollar, eller ca 60 norske kroner, i måneden.

Hal, teknologien som har blitt brukt til strømhåndtering, ekstraknapper på bærbare maskiner og lagringsenheter, er endelig borte. Hal er blitt erstattet av "Devicekit-power", "Devicekit-disks" og udev, noe som forhåpentligvis vil gjøre livet lettere for en god del Ubuntubrukere med bærbare.

Kjernen Ubuntu 9.10 beta er bygget rundt er 2.6.31-11.36 og inkluderer nyeste Intel-grafikkdrivere som benytter UXA-akselerasjon, noe som visstnok skal gjøre livet langt bedre for brukere med Intel-skjermkort. Bootloaderen Grub har blitt erstattet av nye Grub 2. Denne vil dog, av sikkerhetsmessige årsaker, ikke installeres når man oppgraderer. Om man ønsker å bruke Grub 2 er man altså nødt for å nyinstallere Ubuntu, eller installere Grub 2 selv.

Filsystemet er ext4, men også her gjelder dette bare nyinstalleringer. Oppgraderte systemer vil fortsatt kjøre på ext3, med mindre man selv konverterer filsystemet, noe som ikke anbefales med mindre man har god innsikt, og ikke minst backup.

I tillegg har det skjedd en rekke oppdateringer og feilfikser både internt og eksternt. For en mer komplett liste over endringer se ubuntu.com.

Husk at dette er en ikke-ferdig betaversjon, så forvent problemer, selv om Ubuntu er kjent for å ha rimelig stabile betaer. Fullversjonen av Karmic Koala blir sluppet 29. oktober i år.

Ubuntu nevner selv seks kjente feil som de regner med at mange som tester Karmic Koala vil komme bort i. De fleste av disse resulterer i oppstartsproblemer. Alle seks feilene har kjente midlertidige løsninger. Det anbefales å lese gjennom feillisten som man finner her før man setter i gang og installerer eller oppgraderer.

Nedlasting kan gjøres fra denne siden. Om man ønsker å oppdatere en eksisterende maskin kan det gjøres ved å skrive "update-manager -d" i en terminal.

Alt i alt skjer det mye spennende hos Ubuntu for tiden, og det er ingen tvil om at Karmic Koala kommer til å bli en spennende lansering. Særlig oppstartshastighet og bruk av hal er områder som det må gjøres noe med om Ubuntu skal henge med i svingene, og nå er arbeidet endelig i gang. Oppstartshastighet, strømhåndtering og spesialknapper er alle områder som blir viktigere og viktigere etterhvert som flere og flere erstatter stasjonære maskiner med bærbare.

Lykke til Ubuntu, vi gleder oss til slutten av oktober.

(Kilde: ubuntu.com)

Les også
GNOME 2.28 sluppet
Les også
Ubuntu 10.04 annonsert
Les også
Linux-kjernen utvikles i rekordfart
Les også
Ubuntu tilbyr Debian utviklere
Les også
Privatpersoner får Ubuntu-hjelp
Les også
Ubuntu-brukere får eget magasin
Les også
Canonical tilbyr nettsky-brukerstøtte
Mer om
annonse