Til hovedinnhold

Hardt for telegigantene

De fleste har en tendens til å tro at de store teleleverandørene har store pengesekker i velvet. Men konkurransen med IP-telefoni gjør det vanskelig for gigantene, tror analytikerne i Gartner.

- Realiteten for de fleste er at de i fremtiden må være lønnsomme på mye lavere marginer enn i dag, sier analytikerne.

Gartner tror mer enn halvparten av leverandørene kommer til å mislykkes i å bygge flere inntektsstrømmer frem til 2010. Gigantene vil presentere en rekke forsøk på å erstatte gamle inntektsstrømmer med nye, som media og IT, mener Gartner.

Tidligere har leverandørene hatt relativ høy inntektsvekst fra bredbånd og mobile tjenester, men Gartner tror de må venne seg til raskt synkende inntekter.

Stadig flere går fra fasttelefon til å bruke mobiltelefon og IP-telefoni. Det fører til fallende omsetning for de de store teleleverandørene, og konkurransen avtar ikke i årene fremover, mener Gartner-analytikerne.

I tillegg kan mobil IP-telefoni bidra til å gjøre mobilt bredbånd til et stort marked, og det kommer til å stjele inntekter fra mobiloperatørene.

- Telekomleverandørene kommer til å bruke milliarder i forsøk på å overleve IP-revolusjonen, sier analytikerne Martin Guberlet og Nick Jones.

Den nye virkeligheten har begynt å synke inn hos de tradisjonelle teleleverandørene, skriver Digi.no.

NetCom inntar konkurransen
NetCom er i alle fall kjent med situasjonen, og tror at konkurransen kommer til å merkes bedre. Men virker ikke bekymret av den grunn.

- Vi følger med på utviklingen, og vi skal selvsagt ikke sitte å se på. Vi ser på dette som en mulighet, og en ny måte å tenke telefoni på, og vil selvsagt delta, sier Øyvind Vederhus, informasjonssjef i NetCom.

Vederhus poengterer også at prisene i telefoni går ned. I 2006 har prisene sunket mellom 10 til 15 prosent, noe han mener er positivt. Nå vil NetCom satse videre på innholdstjenester.

- Vi kommer til å satse videre på innholdstjenester i fremtiden, som 3G og Turbo-3G. Vi har allerede kompetansen på mange områder gjennom TeliaSonera.

(Kilder: Digi.no, NetCom)

annonse