Gmail-trøbbel i går

Flere nettsteder og brukere meldte i går om at søkemotoren slet med sine tjenester. Noen melder om at tjenestene var helt nede mens andre opplevde at de var trege. På Twitter har det strømmet inn trøbbel-meldinger.

Tjenester som Gmail, Google Maps, Google News, Google Reader, Google Dokumenter og Youtube skal ha vært rammet. På nettsiden google.com/appsstatus finner man oppdatert status for de forskjellige tjenestene.

Feil som skyldes overgangen til IPv6?

Det er delte meninger om hva som forårsaket nedetiden, men ifølge Dmitri Alperovitch, fra sikkerhetsselskapet Mcafee, skyldes problemet at søkegiganten skal ha prøvd å endre såkalte "autonomous system"-nummer, en endring som skal være en del av prosessen med overgangen fra IPv4 til IPv6.

Google la etter hvert i går ut en melding på sin blogg som bekreftet hendelsen og forklarer nedetiden med en feil som førte til at søkegiganten måtte omdirigere noe av nettrafikken via Asia, og dermed var kaoset et faktum. Google har foreløpig ikke kommet med noen detaljer angående hva slags feil det var snakk om.

Google sier selv de har jobbet på spreng med å fikse problemet, de beklager hendelsen og mener den er pinlig for selskapet. Alle systemene skal være i rute nå.

Forebyggende tiltak

Denne hendelsen viser hvor sårbare nettbaserte tjenester er, sårbare i den forstand at viktige data kan være utilgjengelige for brukeren dersom nettet/tjenesten er nede. Det kan være lurt for Gmail-brukere å ta sikkerhetskopi av e-postmeldinger. Les mer om dette i vår guide.

(Kilder: VG Nett, PC World.com, Zdnet blogs, SANS, Cnet news)

Les også
Viktig virtualiseringslansering hos Red Hat
Les også
F-Secure med Online Backup
Les også
Google med søkealternativer
Les også
Virtuell nett-PC i skyene
annonse