Tek.no

Nyhet

Garanterer SMS-trøbbel i kveld

NetComs Guri Wormdahl garanterer forsinkelser klokka 12 på nyttårsaften. (Foto: NetCom)
Silje Gomnæs
31 Des 2007 05:00

Det nærmer seg nyttårsaften, og mange bruker naturligvis mobilen til å ønske slekt og venner et godt nytt år.

Men, som vanlig, er det store spørsmålet: Vil meldingene dine komme frem før ettermiddagen den 1. januar? Vi har snakket med Netcom og Telenor om hvordan de er rustet for å takle bølgen av meldinger som går gjennom mobilnettene klokka 12 på nyttårsaften.

- Vi er rustet på samme måte som før, men kapasiteten bedres hele tiden siden vi stadig vekk bygger ut og forbedrer nettet gjennom hele året, sier Netcoms informasjonssjef, Guri Wormdahl, til Amobil.

Hun forteller at Netcom ikke vil gjøre noe spesielt for at kundene skal kunne sende meldinger uten problemer på nyttårsaften.

- Vi kan ikke bygge ekstra kapasitet i nettet for å ta unna trafikken på én dag i året. Det ville være dårlig bruk av både våre egne og kundenes penger, mener hun.

Garanterer trøbbel

I fjor måtte mange sende meldingene to ganger før de kom frem. Wormdahl kan garantere at noen sikkert vil oppleve det samme i år også.

- Vi kan nesten garantere at sjansene for å få frem SMS på ordinært vis kl 12 ikke er så gode. Det sier seg selv at når alle i hele Norge skal gjøre akkurat det samme samtidig, så blir det problemer.

Wormdahl bruker gjerne anledningen til å komme med det hun kaller folkeopplysning.
- Alle bør sjekke instillingene på telefonen sin og forsikre seg om at gyldighetsperioden på SMS er satt til maksimum.

Ved at gyldighetstiden er satt til maksimum, sikrer du at meldingene dine blir liggende på operatørens sentraler og videresendt når kapasiteten tillater det.

Alt i alt hører dette noe dystert ut for deg som planlegger å sende SMS til alle i telefonboka di når klokka slår 12. Men Wormdahl mener ærlighet er en del av det å være kundevennlig.

- Husk at nyttårsaften er én dag i året. SMS-prisen er den samme hver eneste dag, sier hun.

I fjor ble det sendt 11,7 millioner SMS i nettet til Netcom. Hvor mange som vil bli sendt i år, tør ikke Wormdahl å spå.

- Vi har tenkt at det snart må flate ut, men nei. Det sendes bare flere og flere meldinger, sier hun.

Telenors Per Aril Meling er trygg på at alt skal gå bra. (Foto: Telenor)

Telenor er trygge

Hos Telenor kan regional informasjonssjef, Per Aril Meling, fortelle at operatøren er godt rustet til å takle den ekstra trafikken på nyttårsaften.

- Vi er ganske trygge på at vi har god nok kapasitet. Alt bør gå bra med mindre vi tilfeldigvis opplever noen tekniske feil samtidig, sier han til Amobil.

Han anbefaler likevel folk å sende SMS-ene enten litt før klokken 12 eller litt senere på natten.

- De første timene er det veldig mange som sender samtidig. Alle meldingene kommer frem, men noen kommer frem litt senere, sier han.

Les også
Klinger juletiden inn
Les også
Nye nyttårsrekorder
annonse

Les også