Tek.no

Nyhet

Facebook-ansatte streiker etter Trump-meldinger

Krever at Mark Zuckerberg skal fjerne Trumps innlegg.

En av Facebooks ansatte gir klart uttrykk for hva han mener om Mark Zuckerbergs avgjørelse på Twitter.
Stephen Lam, Reuters/NTB scanpix/Skjermdump fra Twitter/montasje
2 Juni 2020 10:59

Facebook er et selskap som har vært i mye hardt vær de siste årene, ikke minst i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen. Nå melder Gizmodo om at det nok en gang er duket for drama, og nå sågar blant Facebooks egne ansatte. En digital streikeaksjon har nemlig startet etter at en rekke ansatte var rykende uenige i en avgjørelse fra Mark Zuckerberg.

Hvilken avgjørelse? Jo, å la noen av Trumps nylige innlegg bli stående umerket og uredigert på det sosiale mediet. Det vil si, Trump har en uhorvelig stor mengde innlegg på sin personlige side, men det er spesielt ett av innleggene i forbindelse med masseprotestene i store deler av USA som har fått de ansatte til å se rødt.

I innlegget omtaler Trump de protesterende for «thugs», og sier at når «...plyndringer starter, starter også skytingen». Ordbruken er gjentatt i flere innlegg senere også:

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg har sagt at det ikke er deres jobb å moderere eller sensurere innhold på deres plattform:

– Jeg vet at mange mennesker er opprørte over at vi har latt Presidentens innlegg forbli, men vår posisjon er at vi bør muliggjøre ytringer så langt det lar seg gjøre, så lenge de ikke kan føre til umiddelbar risiko eller skade, uttalte Zuckerberg.

En av Facebooks designsjefer, Andrew Crow, sier rett ut på Twitter at han er helt uenig med Zuckerbergs avgjørelse, og vil jobbe aktivt i mot sjefen for å endre situasjonen. Han peker på at det ikke er sensur de ansatte ønsker, men heller å unngå at enkeltpersoner får spre feilinformasjon og oppfordre til vold uhindret:

Twitter begynte å merke Trumps meldinger

Reaksjonen fra Facebooks ansatte kommer som nevnt ikke ut av et vakuum. Flere peker på at Twitter, en av Facebooks store konkurrenter, aktivt har begynt å merke Trumps innlegg der med faktasjekk-bokser, og gjøre leseren oppmerksom dersom innlegget bryter med Twitters retningslinjer.

Eksempelvis merket de innlegget om skytingen med «glorifisert vold». Samtidig lenket de til en side der man kan lese mer om hvorfor det Trump skrev bryter mot selskapets retningslinjer.

Slik merket Twitter Trumps innlegg.
Twitter

Det var etter at Trump republiserte nettopp denne meldingen til Facebook, og den ikke ble merket tilsvarende, at protestene startet.

Flere Facebook-ansatte peker også på at Zuckerberg med dette går tilbake på tidligere lovnader om å «...ta ned innhold [som] oppfordrer til vold eller kan føre til fysiske skader...».

Lauren Tan, en utvikler ansatt hos Facebook, skriver at «Facebooks manglende handlingsvilje til å ta ned Trumps voldsoppfordrende innlegg gjør at jeg skammer meg over å jobbe her. (...) Stillhet er aksept.»

Streiken mange av de Facebook-ansatte gjennomfører er heldigital, ettersom alle Facebooks ansatte for tiden har hjemmekontor. De har derfor logget ut fra Facebooks systemer og skrevet en automatisk svarmelding på epostene sine der de forklarer at de ikke er på jobb i protest.

Les også
Facebook beklager grov oversettingsfeil
annonse

Les også