Nyhet

PS5 har så rask SSD at spillmotor måtte skrives om

Epic Games så seg nødt til å oppdatere Unreal Engine.

Det er ingen hemmelighet at lagringsløsningene som sitter i nestegenerasjons spillkonsoller – ja, vi snakker om Microsoft Xbox Series X og Sony PlayStation 5 nå – er overlegne snurrediskene tilhørende dagens aldrende konsollgenerasjon.

Men det er stor forskjell på forskjellige SSD-er og teknologien rundt dette også. Derfor var det nok ikke så enkelt å se for deg mulighetene da PS5-konsollens sjefsdesigner Mark Cerny for et drøyt år siden kunne fortelle at PlayStation 5s SSD hadde bedre ytelse enn andre løsninger tilgjengelig for vanlige forbrukere.

Les også
Her er Playstation 5-kontrolleren

Nå har det kommet for en dag at selvspillutvikleren Epic Games ble tatt på senga av ytelsen og hvordan dette kunne brukes for å lage mer detaljerte miljøer i spill.

Epic Games’ «VP of engineering» Nick Penwarden har røpet overfor VG247 at de så seg nødt til å skrive om I/O (input/output)-delen av spillmotoren Unreal Engine for å kunne ta i bruk alle kreftene som lå i PS5s lagringsløsning.

Dette ble deretter bekreftet av Epic Games-sjef Tim Sweeney via Twitter.

Sweeney legger også diplomatisk til at selv om det var PlayStation 5 som var mye av drivkraften bak kodeoppdateringen, vil også konkurrenten Xbox Series X nyte godt av dette.

Dobbelt så rask SSD

Både den kommende Xbox Series X og PlayStation 5 har som kjent en prosessor- og grafikkløsning fra AMD innabords. På papiret har Xbox litt mer muskler enn PS5 på grafikksiden, men hvor stor forskjell dette utgjør i praksis gjenstår å se.

Xbox Series X får også kjapp ekstern lagring.

Microsoft og Sony har dog gjort klart forskjellige valg når det kommer til SSD-løsningen. For all del – Xbox er fremdeles meget kjapp med 2,4 GB/s eller 4,8 GB/s komprimert, men for de samme spesifikasjonene på PS5 lister Sony 5,5 GB/s og mellom 8 til 9 GB/s med komprimerte data.

Igjen er det uvisst om denne forskjellen vil ha noen store praktiske betydninger. Men siden Epic Games i hovedsak har skrevet om Unreal Engine med PlayStation 5 i tankene, skal vi ikke se bort fra dette.

Om ikke annet fikk vi jo et inntrykk av dette medio mai, da Epic Games brukte nettopp PlayStation 5 til å demonstrere egenskapene til Unreal Engine 5 i sanntid.

Les også
Så god blir PlayStation 5-grafikken
Sony PlayStation 5
Microsoft Xbox Series X
annonse