Nyhet

Google vil la deg spille toppspill rett i nettleseren

Starter med betatest av Assassin's Creed Odyssey.

Google har lansert Project Stream, et prosjekt for å strømme toppspill rett i nettleseren din.

Først ut er en betatest sammen med Ubisoft, hvor testerne får strømme kommende Assassin's Creed Odyssey til sin Chrome-nettleser på stasjonær eller bærbar PC.

«Strømme» i denne sammenhengen betyr altså å spille spillet som om det skulle vært installert på PC-en din, bare at selve prosesseringen skjer på en PC i skyen. Det gjør for eksempel at du kan strømme nye storspill selv på gamle enheter uten spesielt god grafikkytelse.

En teknisk test

Selskapet kaller prosjektet for en teknisk test for å løse noen av de største utfordringene ved strømming.

– Tanken om å strømme slik grafikk-rikt innhold som krever nesten umiddelbar interaksjon mellom spillkontrolleren og det du ser på skjermen byr på et antall utfordringer. Når man strømmer TV eller spill, er forbrukerne komfortable med et par sekunder mellomlagring i starten, men å strømme høykvalitetsspill krever forsinkelser målt i millisekunder, uten grafisk degradering, skriver Google i et blogginnlegg.

Project Stream-testen starter 5. oktober, er kun tilgjengelig for folk med bosted i USA, og du må være minst 17 år gammel for å delta. Google skriver også at de krever en nettlinje på minst 25 megabit i sekundet, og det er foreløpig uklart om testen vil resultere i en tjeneste ment for forbrukermarkedet.

Her er uansett Googles skrytevideo:

Flere snuser på strømming

Et utvalg av spillene som er tilgjengelige gjennom GeForce Now.

Vi testet nylig Nvidias lignende tjeneste, GeForce Now, som riktignok er i lukket beta og krever en egen klient installert på PC-en din.

Når du kobler deg opp til denne får du i praksis tildelt en virtuell datamaskin med grafikk tilsvarende et GTX 1080- eller et Titan X-grafikkort til din disposisjon.

Denne står plassert i et stort datasenter et sted i Europa, og kan takket være alltid oppdatert maskinvare og lynrask internettilkobling pumpe ut grafikk som langt overgår den til konsoller som Xbox One og PlayStation 4, og skilte med en bildeflyt på inntil 120 FPS.

Kollega Anders Smedsrud konkluderte med at han var imponert over ytelsen.

– Selv med maksede innstillinger for bilde og grafikk kunne vi spille på svært svak maskinvare uten problemer. Og det på et trådløst 802.11ac 5 GHz-nettverk. Har du en fiberlinje med om lag 25 mbps og en laptop til overs så er også du altså klar for å prøve fremtidens spilltjeneste, skrev han.

Sony har også, men ikke i Norge

Sony har også en tilsvarende tjeneste til sin spillkonsoll Playstation 4, kalt Playstation Now. Her kan du strømme spill både fra PS4 og eldre Playstation-generasjoner, både til Playstation og til PC.

Playstation Now er imidlertid fortsatt ikke lansert i Norge, flere år etter at tjenesten først ble lansert. I USA koster den 20 dollar i måneden eller 100 dollar i året.

Les også
Google har designet sin egen håndkontroller
annonse