Til hovedinnhold

Elon Musks rom-Internett er nå godkjent av myndighetene

«Starlink» skal gi enorme inntekter og betale for Mars-reiser.

Shutterstock

Den ambisiøse entreprenøren Elon Musk har mange baller i luften, og nå har mannen et annet høytflyvende prosjekt på gang – bokstavelig talt. «Starlink» er navnet på et rom-basert Internett som Musk skal bygge, og nå har dette nådd en ny, viktig milepæl.

Som blant andre The Verge melder fikk SpaceX nylig den avgjørende tillatelsen fra FCC, byrået som regulerer kommunikasjonteknologi i USA, til å drifte et nett av Internett-satellitter i rommet.

– Innvilgelse av denne søknaden setter SpaceX i stand til å bringe høyhastighets, pålitelig og rimelig bredbåndstjenester til forbrukere i USA og rundt omkring i verden, inkludert områder med manglende dekning gjennom eksisterende nettverk, heter det i FCC-dokumentet.

Starlink skal finansiere Mars-reiser i fremtiden. Dette er et illustrasjonsbilde av SpaceX' Dragon-kapsel på planeten. Bilde: Twitter/SpaceX

4425 satellitter

Søknaden, som ble sendt allerede i 2016, omhandler et nettverk bestående av til sammen 4425 satellitter som vil gå i bane rundt Jorden – i en høyde på mellom 1110 og 1325 kilometer. Satellittene veier 386 kilogram per stykk inkludert solpaneler.

Ifølge SpaceX skal satellittsystemet vil være i stand til å levere en båndbredde på én gigabit per sekund per sluttbruker etter at det har kommet på plass og blitt optimalisert. Dette ville i så fall være gode nyheter for de mange brukerne av systemet.

Satellittene vil benytte seg av en såkalt «phased array»-løsning, som innebærer at antennene kan «styre» strålene for å konsentrere dem der behovet er størst, med små mottakere på bakken som kan spore satellittene kontinuerlig.

Skal finansiere Mars-reiser

Som vi meldte i februar er det meningen at Starlink-prosjektet skal finansiere reiser til Mars i fremtiden. Ifølge dokumenter som avisen Wall Street Journal fikk tilgang til forventer SpaceX en fortjeneste på opp mot 30 milliarder dollar på satellitt-Internettsatsingen sin innen år 2025 – som skal bidra til å realisere bemannede turer til den røde planeten.

Det vil imidlertid ta litt tid før Starlink i det hele tatt kommer på plass. Ifølge FCC-dokumentet har SpaceX bedt om å få seks år på seg til å skyte opp de første 1600 satellittene, men FCC-reglene tilsier at 50 prosent av satellittene må være på plass innen de første seks årene etter innvilgelsen av søknaden. Hvorvidt de klarer å møte dette kravet gjenstår å se.

Elon Musk varsler tregere Tesla-leveringer i Norge »

annonse