Spotify anklagde Apple for å drive et monopol. Nå venter EU på svar fra Apple

EUs etterforskning av Apple ser ut til å være godt i gang, etter at Spotify anklaget dem for å drive et monopol. Nå bekrefter EU-kommisjonen at de har igangsatt etterforskningen som en følge av Spotifys anklagelser, og at de venter på at Apple skal svare på anklagene.

– Vi ser nærmere på saken nå, og vi har stilt en rekke spørsmål til de involverte i det markedet, og naturligvis Apple selv, som må svare på anklagene som har blitt reist, fortalte EUs Margrethe Vestager til Reuters.

Klaget inn Apple

Etterforskningen er en følge av at Spotify-sjefen Daniel Ek sendte et åpent brev til EU-kommisjonen for å klage på Apple. I brevet skrev han at Apple utnytter sin markedsposisjon for å forhindre Spotify og andre musikkstrømmetjenester å konkurrere med Apple Music.

Ek klaget spesielt på at Apple tar 30 prosent av inntektene Spotify tjener via App Store, noe som gjør at de er nødt til å prise abonnementene sine 30 prosent høyere via Apple, for å bli sittende igjen med de samme inntektene. Samtidig forbyr Apples vilkår Spotify fra å fortelle iOS-brukerne om at de kan kjøpe abonnementet billigere hvis de bestiller fra nettet, og ikke via App Store.

Apple: – Spotify vil ha alle fordelene uten å bidra

Etter at Ek sendte inn brevet, uttalte Apple seg:

– Etter å ha brukt App Store i flere år for å få selskapet sitt til å vokse dramatisk, ønsker Spotify å beholde alle fordelene ved App Stores økosystem, uten å bidra. Det inkluderer de betydelige inntektene som de har fått fra App Store-kundene, skrev Apple i mars, samtidig som de også angrep Spotifys utbetaling til musikkartister:

– Samtidig distribuerer de musikken du elsker, mens de gir stadig mindre bidrag til kunstnere, musikere og låtskrivere som lager musikken. De har til og med gått så langt som å ta skaperne til retten.

Ek sa i etterkant av Apples kommentar at Apples respons var som forventet:

– Ethvert selskap med monopol vil si at de ikke har gjort noe galt. Apples svar er akkurat som forventet, sa Ek.

annonse