Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Denne «smart»-masken skal være lettere å puste gjennom

Men LG lover ingen beskyttelse mot Corona.

LGs batteridrevne ansiktsmaske skal gjøre det lettere å puste enn gjennom tradisjonelle tøymunnbind og lignende.

Den sørkoreanske elektronikkprodusenten LG har annonsert at de er klare med en batteridrevet ansiktsmaske. Denne skal være lettere å puste gjennom enn tradisjonelle tøymunnbind eller ansiktsmasker, som blir svært klamme etter kort tid. Det er blant annet dette LGs batteridrevne maske skal forhindre.

Med eller uten munnbind: trekk gjerne pusten godt før du uttaler navnet dens, som er «LG PuriCare Wearable Air Purifier».

Slik er masken bygget opp.

Nevner ikke Corona-beskyttelse spesifikt

PuriCare-masken beskrives som en luftrenser.

LG nevner ikke spesifikt om masken kan stoppe Corona-viruset eller ei, men viser generelt til at den har et HEPA-filter for filtrering av uønskede partikler. Dette HEPA-filteret skal fjerne 99,97 prosent av alle partikler fra luften.

Ifølge New York Times er et Corona-virus bare omtrent 0,125 mikron i diameter. Samtidig skriver de at selv om et HEPA-filter ikke er sertifisert til å filtrere ut partikler mindre enn 0,3 mikron, er de ifølge en forskningsrapport fra NASA godt egnet til å filtrere ut partikler ned til 0,01 mikron, altså langt under størrelsen til coronaviruset.

Masken har en vifte som konstant synkroniseres opp mot din egen pust. Når du puster inn går den raskere, og når du puster ut roligere. Evnen til å regulere hastigheten i tre nivåer basert på inn- eller utpust, samt tilpasse seg de ulike luftmengdene du trenger når du går eller bare sitter stille, skal bidra til å gjøre pusting så uanstrengende for deg som mulig.

Masken skal også kunne desinfisere seg selv ved hjelp av UV-lys.

Det 820 mAh store batteriet skal kunne drive masken, eller rettere sagt viften i den, i bare mellom to og åtte timer basert på hvilken aktivitet bæreren holder på med.

I tillegg har ikke LG oppgitt vekten til masken, som ser både stor og tung ut å bære i lang tid. Et annet spørsmål som ikke er besvart er hvorvidt viftene støyer eller ei.

Beskytter ikke andre fra smitte

Det er viktig å merke seg at masker med ventiler, som LGs modell har, generelt ikke ansees å beskytte mot at bæreren sprer eventuelle virus til andre. Masker av denne typen beskytter altså primært bæreren. Pressemeldingen fra LG forteller da også eksplisitt at masken «tar inn frisk luft», men sier ingen ting om luften som går i retur.

Dermed virker masken å være et dårlig valg, ettersom masker man bruker ute blant folk hvor de er anbefalt i Norge både bør beskytte deg fra andre og andre fra deg.

Vi har kontaktet LG og spurt hvorvidt PuriCare-masken kommer for salg i Norge eller ei. LG skriver i en pressemelding at masken blir tilgjengelig i utvalgte markeder i løpet av fjerde kvartal.

LG PuriCare Wearable Air Purifier
annonse