Tek.no

Nyhet

Telenor: – Folk bruker nettet som aldri før

Spesielt videomøter har hatt en eksplosiv vekst.

Martin Fjellanger, Telenor
23 Apr 2020 19:12

Med den pågående coronapandemien og den delvise nedstengningen av samfunnet har mye og mangt måttet omstille seg for å kunne fungere. Ikke minst arbeidslivet har måttet gå over til nettbaserte løsninger for å kunne fungere fra hjemmekontor, og folk holder kontakt med venner og slekt gjennom nettet som aldri før. Det viser i alle fall tall Telenor sendte ut i dag, hvor spesielt videomøter peker seg ut med en helt eksplosjonsartet vekst.

Ifølge Telenor har nettkapasiteten benyttet til videomøter økt med hele 350 prosent over normalen på dagtid, mer enn noen andre tjenester. Av annen nettbruk som har økt, finner vi eksempelvis følgende:

  • Mobil tale: 33 prosent økning (43 prosent på dagtid)
  • Mobil data: 20 prosent økning
  • Fast bredbånd: 40 prosent økning (dagtid)
  • SMS-tjenester: 70 prosent økning (maskingenererte meldinger)

Det siste er altså meldinger som sendes ut av datamaskiner og ikke av ekte mennesker, eksempelvis informasjonsmeldinger fra helsemyndigheter og slikt. Totalt sett er bildet imidlertid det man nok også lett kunne gjettet seg til: Norge er blitt langt mer nettbasert enn før coronatiltakene ble iverksatt.

Godt rustet nett

Ettersom trafikken har vært så stor, har også mange tjenester hatt stabilitetsproblemer så lenge tiltakene har pågått. Dette gjelder så vel spilltjenester som videonettsteder, og helt sikkert en bråte andre nettsteder også.

Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.
Telenor

Ifølge Telenor er imidlertid nettet her i Norge godt rustet lokalt for den belastningen det nå utsettes for. Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge, sier sågar at ytterligere vekst er godt innenfor marginene for hva nettet kan tåle:

– Nettet tåler den ekstra belastningen vi nå opplever, og vi er godt rustet for ytterligere vekst. Den gjennomgripende endringen i bruksmønsteret understreker den helt sentrale rollen nettilgang har for å bygge og styrke samfunn, men også behovet for at alle har trygge og stabile kommunikasjonsløsninger. (...) Vi bruker store ressurser for å sikre at nettet er oppe til enhver tid, sier Furberg.

annonse

Les også