Til hovedinnhold

Denne skal konkurrere mot de beste på markedet

Qualcomm lanserer Snapdragon 820 – for de feteste telefonene på markedet.

Qualcomm og iStock

Mobilfesten Mobile World Congress er i full gang i Barcelona, og blant de nyeste produktene som har kommet frem i dagslyset er Qualcomms Snapdragon 820. Dette blir en del av Qualcomms Zeroth-plattform, som er myntet på de råeste telefonene på markedet.

På innsiden av Snapdragon 820-brikken finner vi en spesialtilpasset ARMv8-prosessor, som har fått navnet Kryo. Denne bygger på en 64-bits arkitektur, og det er enn så lenge det eneste som er kjent av detaljer.

En av de virkelig store greiene med Zeroth er at det blir snakk om en kognitiv plattform, hvilket innebærer at systemet skal skjønne hva du er i ferd med å gjøre, og dermed kan gjøre ting klart i bakgrunnen.

Bygger i høyden

Systembrikken vil bygges med FinFET-teknologi, men det er usikkert om vi her snakker om TSMCs eller Samsungs varianter. FinFET er en teknologi helt nede på transistornivå i systembrikken, og en moderne brikke består av milliarder av slike ørsmå transistorer.

Dagens transistorer kjører strøm gjennom en leder av silisium som går på ett enkelt plan. I all den tid transistoren er åpen vil det strømme elektroner gjennom lederen, men når «gaten» stenges vil strømmen stoppe opp. FinFET får derimot en leder som går opp i selve gaten, som en finne. Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter. Dette gjør at man kan bruke mindre strøm for å oppnå det samme. Resultatet er at man får stålkontroll inne i transistoren, og vi vil kunne se høyere frekvenser og lavere effektforbruk.

Planen er å starte opp prøveproduksjonen av Snapdragon 820 en gang i andre halvår 2015, før vi med litt flaks kanskje får de aller første produktene med denne brikken en gang i 2016.

Samsung svikter Qualcomm

Systembrikken tar over for Snapdragon 810, som ble lansert i april i fjor. Mot slutten av fjoråret kom den endelig på markedet, og nå er altså etterfølgeren lansert.

Tradisjonelt har de råeste Snapdragon-prosessorene vært å finne blant annet i Samsungs toppmodeller, men med Galaxy S6 og S6 Edge som ble lansert på søndag ble det klart at Samsung gikk for sine egne Exynos-prosessorer.

Det er likevel ingen grunn til bekymring. Sony, Microsoft, Oppo, LG og stjerneskuddet Xiaomi har alle telefoner med Snapdragon 810 på gang.

Intel har også lansert nye prosessorer:
Lover dobbelt så god grafikk for nettbrett og bærbare »

(Kilder: Qualcomm, via GSM Arena)

annonse