Tek.no

Nyhet

Pixels-advokater fikk fjernet drøssevis av filmer med «pixels» i tittelen fra Vimeo

Mener kortfilmen som startet det hele bryter opphavsretten.

Patrick Jean / One More Production
11 Aug 2015 12:05

Det engelske ordet for piksler, «pixels», har vært flittig brukt av hobbyfilmskapere i flere tiår, men nå vil advokater som jobber på vegne av Columbia Pictures ha slutt på slikt. Columbia står bak den nye Adam Sandlers-filmen Pixels, der jordkloden blir angrepet av utenomjordiske spillmonstre.

Advokatene har anklaget en håndfull tilsynelatende tilfeldige filmer som bruker ordet i navnet for opphavsreddsbrudd, og fått dem fjernet fra videonettstedet Vimeo. De fleste av disse filmene er langt eldre enn den nye Pixels-filmen.

Internettsensasjon i 2010

Buu! Foto: Vimeo

Utrolig nok er en av filmene som nå har blitt fjernet kortfilmen som var inspirasjonskilden til Pixels i utgangspunktet, melder nettstedet Cnet.

Den franske filmskaperen Patrick Jeans kortfilm om piksel-monstre som angriper New York, ble en internett-sensasjon i 2010. Kort etter kjøpte Sandlers produksjonsselskap, Happy Madison, filmrettighetene.

Du kan heldigvis fortsatt se filmen, for enn så lenge har advokatene i selskapet Entura International kun fått fjernet den fra originalskaperen Patrick Jeans konto. Den finnes imidlertid også på kontoen til produksjonsselskapet One More Productions:

Ta en titt før også denne versjonen forsvinner:

En rekke andre filmer er fjernet

Andre filmer som har blitt fjernet på grunn av ordet inkluderer Pixels – Life Buoy som ble laget av filmskaper Dragos Bardac i forbindelse med hans grad ved UNarte i Romania (2010), en musikkvideo som heter Detuned Pixels – Choco (2014) og en kortfilm som heter Cantone Pixels (2011).

I tillegg har en annonsering hvor den grafiske designeren Franz Jeitz forteller at han skal delta på årets Pixels Festival i Belgia blitt fjernet.

Ifølge kanalen NeMe, som står ansvarlige for en kypriotisk kortfilm fra 2006 som også har blitt fjernet, har Vimeo også delt ut såkalte «copyright strikes» til folkene bak de fjernede videoene.

Om man får tre slike, blir kanalen stengt. Vimeos egen kundestøtte har anbefalt dem å legge inn en protest på avgjørelsen.

Vimeo har ikke kommentert saken overfor Cnet.

Den nye Pixels-filmen har ikke fått noen kjempegod mottakelse
Men traileren er i alle fall ganske artig »

(Kilde: Cnet)

annonse

Les også