Til hovedinnhold

Endrer du datoen til 1970 vil iPhonen din aldri skru seg på igjen

Ikke gjør dette hjemme!

Montasje: Kurt Lekanger, Tek.no

En nyoppdaget feil i iOS 8 og 9 kan gjøre iPhonen din ubrukelig, og kreve at du leverer inn telefonen til reparasjon. Det skriver Apple Insider.

Feilen er relatert til datoen 1. januar 1970, som er datoen da Unix og mange Unix-lignende operativsystemer – som iOS og OS X – starter sin «tidsregning».

Setter du datoen til 1. januar 1970 i innstillingsmenyene til iPhone og restarter telefonen, vil telefonen ikke lenger klare å starte opp – men stoppe opp når den viser Apple-logoen.

Vi advarer på det sterkeste mot å gjøre dette, siden du antagelig må sende telefonen til reparasjon for å få den til å fungere igjen.

Ifølge en diskusjonstråd på Reddit fungerer verken en såkalt DFU-gjenoppretting (Device Firmware Upgrade) eller gjenoppretting via Recovery Mode. Gjenopprettingen vil gjennomføres, men telefonen vil fortsatt ikke starte opp etter gjenopprettingen.

Det skal angivelig være mulig å koble fra batteriet i telefonen for å få den til å fungere igjen, men som kjent er det å ta ut batteriet i en iPhone ikke spesielt enkelt. En tur til verkstedet er antagelig den beste løsningen.

Slik åpner du opp iPhonen din »

Utnytter feilen i ondskapsfull spøk

Denne spøken kan få fatale følger for iPhonen din... (klikk for å se bildet i stor versjon)

Selv om dette er en alvorlig feil, må man jobbe litt for å få aktivert den. Telefonen nekter nemlig først å endre datoen så langt tilbake som til 1. januar 1970, og du må derfor gjenta prosessen mange ganger helt til du får satt datoen til denne datoen.

Noen Reddit-brukere mener feilen kan være relatert til tidssonefunksjonen, og at det å stille datoen så langt tilbake i praksis gjør at klokken stilles til en verdi under null.

Feilen utnyttes nå i en ganske ondskapsfull spøk. På forumet 4chan sirkulerer nå et bilde med en tekst som hevder at du kan aktivere en slags retromodus og få brukergrensesnittet til å ligne på menyene til de første Mac-ene. Alt du trenger å gjøre er visstnok å endre datoen til 1. januar 1970 og restarte telefonen. Igjen: Ikke gjør dette...

Les mer om hvilke følger 1970-«problemet» kan få i andre sammenhenger: 2038 er året da vi slipper opp for tid » (Tek Ekstra)

YouTube-brukeren Zach Straley har laget en video som demonstrerer hva som skjer når du endrer datoen, slik at du skal slippe å gjøre det selv:

annonse