Til hovedinnhold

Tok datalagring-dom i egne hender

De store svenske teleoperatørene ventet ikke på staten.

Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Fire av Sveriges største teleoperatører stoppet datalagringen umiddelbart etter at EU-dommen som fant at det hele var ulovlig, falt forrige uke. Dette til tross for at Sverige fortsatt i teorien har et datalagringsdirektiv.

Det kunne vært risikabelt, for ifølge svensk lovgivning er det egentlig ulovlig for teleoperatørene å ikke lagre dataopplysninger om folks digitale ferdsel. Denne uken kunne likevel det svenske Post og Teletilsyn bekrefte at de ikke vil rettsforfølge aktører som stopper lagringen, som har pågått i snart to år.

Dro pluggen

Beslutningen om å slutte å lagre data kom etter at EU-domstolen endelig offentliggjorde sin dom for hvorvidt hele det omstridte datalagringsdirektivet var ulovlig eller ei.

EU-domstolen landet som kjent på at direktivet i altfor stor grad førte til inngripen i personvernet. Sveriges datalagringsdirektiv fulgte dessuten EUs forslag i større grad enn hva det planlagte norske direktivet skulle gjøre, og hadde blant annet ingen regler som krevde at data skulle lagres innenfor EUs grenser.

Etter at flere store teleoperatører, som Telia, Tele2, Three og Bahnhof, bestemte seg for å dra pluggen på serverne som lagret pålagt informasjon om kundenes bevegelser, rykket Post og Teletilsynet, PTS, ut. De bekreftet overfor Svensk Radio at de ikke ville forfølge operatørene, til tross for at Sverige i sitt lovverk fortsatt krever datalagring i seks måneder.

EU-domstolens beslutning får også følger for Norge:
Regjeringen stopper datalagringsdirektivet »

Loven må revideres

– EU-domstolen peker på at direktivets nytteverdi ikke er proporsjonal med den type data det pålegger oss å lagre. Domstolen setter den personlige integriteten høyere, forteller Göran Marby, generaldirektør i Sverigies PTS til Svensk Radio.

Marby utdyper videre at PTS etter en gjennomgang av EU-domstolens beslutning, kom frem til at det ble vanskelig å anvende den svenske lovgivningen som den stod.

Derfor har nå det svenske teletilsynet meddelt regjeringen at loven om elektronisk lagring må gåes over på nytt.

– Vi kommer ikke til å foreta oss noe mot de som stopper datalagringen, bekrefter Marby til slutt.

Visste du at svenske myndigheter kan overvåke norsk Internett-trafikk?
Har pågått i fem år, og ingen gjør noe med det (Ekstra) »

(Kilder: Sveriges Radio via SweClockers, ZD Net)

annonse