Til hovedinnhold

Vi fant EVGA sin superversjon av GeForce GTX 780 Ti

Og det vises at verdensmesteren i overklokking har bidratt.

Varg Aamo, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: EVGA er godt kjent for sine spreke skjermkort, og i en suite i Las Vegas klarte vi å spore opp det aller råeste de har laget: GeForce GTX 780 Ti Classified K|ngp|n Edition. Med en heftig kjøleløsning, en lang rekke tilkoblingsmuligheter, og komponenter plukket fra aller øverste hylle er dette overklokkingsentusiastenes våteste drøm om dagen.

Skjermkortet, som de lanserte for knapt en måned siden, er utviklet i samarbeid med verdensmesteren Vince «K|ngp|n» Lucido; som er legendarisk for sin evne til å tyne mest mulig ytelse ut av omtrent all maskinvare han får lagt hendene sine på. Joe Darwin, EVGA sin globale markedssjef, sier også til Hardware.no at selskapet er veldig fornøyd med dette samarbeidet.

– Som å kjøre en Ferrari til jobb

Vi fikk ikke plukke på det for å se under kjøleren, men med dette skjermkortet har EVGA slått på samtlige stortrommer under konstruksjonen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi måtte dog spørre Darwin om det ikke var litt overdrevent å lage et skjermkort som kan trekke inntil 450 watt med effekt, og som K|ngp|n selv har uttalt at skal klare klokkefrekvenser på over 1,85 GHz – hvis man bare slenger på en passe ekstrem kjøleløsning.

– Det er ikke egentlig overdrevent. Vi hører på kundene våre når vi skal utvikle produkter, og det var en stor etterspørsel etter et skjermkort som dette. På en måte kan du se på det som en Ferrari; jeg trenger ikke å kjøpe en for å kjøre til og fra jobb, men det ville vært veldig gøy å kunne gjøre det, humrer han.

Darwin forteller at de som ender med å kjøpe dette skjermkortet vil bli sittende med noe av det beste som er mulig å få tak i fra fabrikken i alle fall det neste året, men understreker at det i høyeste grad er laget for at man skal kunne overklokke det selv.

– Vi prøver å gi kundene våre både maskinvaren og programvaren de trenger for å kunne justere på skjermkort så de får mest mulig ut av dem, og med verktøyene våre er det ikke så komplisert. Selv var jeg en skikkelig seriøs overklokkingsentusiast tidligere, nå har jeg blitt eldre og fått mye mindre tid til overs, men likevel justerer jeg på frekvensene mine, forteller Darwin.

Ikke bare et K|ngp|n-klistremerke

EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified K|ngp|n Edition.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Markedssjefen understreker også at kortet er utviklet i tett samarbeid med overklokkingsverdensmesteren, som hadde en rekke innspill under designprosessen til hvordan elektronikken best kunne kobles sammen.

– K|ngp|n var veldig involvert i utviklingen av dette skjermkortet, og å ha muligheten til å få den typen tilbakemeldinger var veldig nyttig for oss. Du har sikkert sett disse ekstreme overklokkingsmaskinene, hvor det er koblet på kondensatorer og motstander, kobberbaner er rutet rundt og sånt, og det er ikke noe de fleste kan fikse selv hjemme. Selv om de kanskje kan det, er det slett ikke sikkert de orker. Så her har vi laget et ferdig produkt som alle de modifikasjonene allerede er på plass, fastslår han.

Likevel vil han ikke love noen verdensrekorder for mannen i gata som kjøper dette skjermkortet.

– Du kommer nok ikke til å få resultater på nivå med K|ngp|n med bare slike små justeringer, samme hvor avansert programvaren blir. For å få til det må du nesten frem med det flytende nitrogenet, forteller Darwin.

Det koster å være kar

Darwin avrunder med å forklare at det neppe blir mange nettsteder som får anmelde deres nye «Ferrari», i alle fall om de ikke kjøper inn et eksemplar selv. Med begrenset tilgjengelighet velger nemlig EVGA heller å fokusere på å få så mange eksemplarer som mulig ut i butikkene.

Liknelsen med en Ferrari er for øvrig heller ikke så rent dum når man tenker på prisen. Kortet er fortsatt ikke blant de enkleste å få fatt i, og norsk pris er fremdeles ikke kjent – men billig blir den nok neppe, ettersom den «vanlige» EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified har en prislapp rett i underkant av 7000 kroner.

EVGA lager også andre ting enn skjermkort:
Snart kommer de til å utvide med enda flere produkter »

Vi er på Facebook!
annonse