Til hovedinnhold

Forskere har brent hele 1000 terabyte på én DVD

Se teknologien som gir 10 år med HD-video.

iStock/8554854

De siste årene har salget av optiske plater falt kraftig, strømming og salg over Internett har tatt over for mye det fysiske salget av filmer og programvare. Som en konsekvens leveres nye datamaskiner i dag uten optisk drev.

Lagringsplassen på optiske medium har også stagnert. Mens man tidligere brant sikkerhetskopien eller feriebildene til DVD-plater, lagres dette nå på harddisker med flere ganger så stor kapasitet. Det kan kanskje snu igjen.

Men DVD-en var ikke død

En forskergruppe fra Swinburne University of Technology i Australia, vekket oppsikt når de i forrige uke presentererte sitt gjennombrudd i forskningen på den nærmest utdødde DVD-platen. Forskerne har nemlig utviklet en ny laserteknologi som gjør det mulig å presse hele 1000 terabyte inn på en helt vanlig DVD-plate, melder Science Alert.

Til sammenligning holder en DVD i dag 4,7 GB, mens en tolags-DVD kan holde det dobbelte. Det er altså en formidabel økning det er snakk om.

For å skrive data til en DVD, skyter en laser binære koder inn på platen i form av mikroskopiske prikker. Det er formen og rekkefølgen på disse prikkene som holder på informasjonen som skrives. Problemet med denne lagringsteknologien er at det bare er plass til et begrenset antall prikker på diskens overflate.

Abbes lov sier nemlig at en lysstråle som fokuseres gjennom en linse, aldri kan etterlate et avtrykk som er mindre enn halve bølgelengden sin. Nettopp denne begrensningen har vært til stor hodebry frem til nå, fordi man ikke har klart å krympe laseravtrykket mer.

Bryter loven

For mens man benytter én vanlig laser ved skriving til en tradisjonell DVD-plate, skriver de nye forskerne med to ulike lasere for å oppnå den nye, høye lagringstettheten.

Den vanlige laseren (rød kjerne) omringes av den lilla, som minsker diameteren til den vanlige laseren. Det lyse midtpartiet viser avtrykket til laseren, som er halve bølgelengden. Illustrasjon: Nature Communications.

En vanlig laser omringes av en smultring-formet laser, noe som begrenser diameteren til den vanlige laseren. Da blir den vanlige laserens diameter mindre, og kan produsere mindre avtrykk, som skrives inn som prikker i DVD-platen. Denne teknologien reduserer diameteren på det vanlige laseravtrykket til en tusendel av et menneskehår.

Mange forskningsgjennombrudd forsvinner ut i det blå, men for å brenne denne DVD-en på 1000 terabyte ble det bare brukt standardutstyr. Kun laserteknologien er ny, noe som lover godt for tilgjengelighet og pris.

Når vi kan forvente å se teknologien i butikkene er ikke kjent – heller ikke hvor lang tid det vil ta å brenne 1000 terabyte til DVD-platen.

Forskere har faktisk jobbet med plateformatet nylig:
Denne Blu-ray-plate lagrer dataene dine i 1000 år

(Kilder: Extreme Tech via Science Alert)

annonse