Nyhet

Northug kan ta knekken på mobilnettet i Norge

– Dette blir det første mobile OL, sier TV2.

OL er rett rundt hjørnet, og det er forventet at det vil bli massiv bruk av TV-titting over nett. TV 2 skal sende hele 1300 timer fra OL de neste par ukene, og i sentrum for dette står TV 2s web-tv-tjeneste Sumo.

Tirsdag ble det klart at TV 2 vil tilby Sumo gratis under OL, noe som legger enda mer press på en tjeneste som tidligere har vist seg å bryte sammen under press.

Les også: TV 2: - Kan ikke garantere problemfritt OL (Nettavisen)

– Vi har hatt noen problemer noen ganger med Premier League, som dere vel også har skrevet om, og det er langt på vei et resultat at vi har lagt om systemet. Vi har kjørt på en eksisterende plattform, samtidig som vi har bygget opp noe nytt, sier Sumo-sjef Kristian Bruarøy til Nettavisen NA24.

TV2 Sumo er gratis under OL.Foto: Shutterstock 149373725 / montasje

Bygget opp ny plattform

TV 2 har bygget opp en helt ny tjeneste som ligger bak det du som bruker opplever, og har oppskalert sin serverpark massivt den siste tiden.

En av hovedproblemene tidligere har ikke vært med selve videostrømmene, men ved autentisering av brukere.

– I likhet med Netflix og andre aktører som er betalingstjenester, har vi systemer som sørger for at du er den du sier du er og ikke Donald Duck, og selv med gratisabonnement må du registrere deg med betalingsmetode. Når det er mange brukere så genereres det utrolig mange «kall», bare av at folk logger på. Disse systemene har vi skalert opp kraftig, og er nå håndtert av et system utenfor selve videodelen, sier Brurarøy.

– På videosiden har vi gjort mange tekniske forbedringer, og vi kan sende opp mot 40 samtidige kanaler, noe som betyr at vi har mange reserverkanaler som kan tas ibruk om det oppstår problemer. Vi har også gjort veldig mye på overvåkningssiden, og vi har lært mye av problemene, sier han.

Kan få opp mot 300.000 brukere - samtidig

Brurarøy er foreløpig svært usikker på hvor mange brukere de kan få samtidig.

– NRK sier at deres rekord fra ski-VM var 140.000 samtidige brukere. Det er jo en pekepinn, selv om det «bare» var ski. Nå har jo vi en liten autentisering på toppen som legger beslag på ressurser, men vårt mål har vært å skalere systemet slik at vi kan overgå dette med god margin – omtrent en dobling av NRKs rekord.

– Men samtidig vet vi jo at det er mange som kommer til å se dette på TV.

– Et annet usikkerhetsmoment er bedriftene, hvor vi hører at enkelte bedrifter ønsker å blokkere for sendinngene. Hvor omfattende dette blir vet vi ikke.

sitat"Dette kan bli et virkelig mobilt OL"

Kapasitetsmessig dytter TV 2 ut sine sendinger ut på nett på to måter: Noen brukere vil få sine sendinger direkte fra TV 2s servere, men kanalen har også spesialavtaler med tre av de største nettleverandørene om såkalt «Content Delivery Network». Det betyr at det står egne servere hos blant annet Telenor, som mellomlagrer all informasjonen før det sendes til brukerne. Dermed sender TV 2 bare én strøm til Telenor, som så fordeler det ut til sine kunder – noe som letter betydelig på presset hos TV 2.

En mobil bekymring

Brurarøy har derimot en annen bekymring.

– Dette kan bli et virkelig mobilt OL, og vi har både apps og nettsidene våre som kan streame video. Vi kommer til å få en første test på dette på mandag, med medaljesjanser for Norge i skiskyting, og dette starter når folk er på vei hjem fra jobb, noe som kan skape en voldsom pågang, og det kan jo skape problemer hvis mange er på nett på samme sted, sier Sumo-sjefen.

– Og hvis bedrifter sperrer for streaming på PC, så er det jo ikke utenkelig at mange vil bruke mobilen i stedet.

Mobiloperatørene er spente

TV 2 er ikke alene om å være spente på hvordan dette kommer til å gå.

Mobilnettet har helt klare kapasitetsbegrensninger i kommunikasjonen mellom mobiltelefoner og basestasjon. En basestasjon har bare en gitt kapasitet som alle mobilbrukerne som bruker denne basestasjonen

– Siden forrige gang det var stor pågang, så har mobilkapasiteten heldigvis økt kraftig. Svært mange av basestasjonene har fått fibertransmisjon, noe som har gjort at vi har kunnet aktivere 42 Mbit i 3G-nettet. I tillegg har halvparten av befolkningen 4G der de bor, noe som vil avlaste et 3G-nett som i tillegg er utbedret, sier dekningssjef Tommy S. Johansen i Netcom til Nettavisen N24.

– I tillegg har nesten alle våre basestasjoner fått mer ressurser enn før. Nesten alle våre basestasjoner i med 3G i 1800 MHz-båndet fikk økt kapasiteten med 25 prosent i forrige uke, da vi kunne ta ibruk nye frekvenser vi fikk tildelt før nyttår. Det gjør ikke noe med den maksimale hastigheten, vil vil gjøre at flere kan få gode hastigheter, sier Johansen.

Frode Støldal.Foto: Magnus Blaker, Nettavisen

Telenor: - Veldig spente

Også Telenor melder at de går inn mot de neste ukene med en solid spenning.

Selskapet melder at de har gjort omfattende oppgraderinger av det såkalte kjernenettet, og selskapet har få, om noen, frykt for at vanlige bredbåndskunder skal oppleve problemer. Telenor er nå koblet til omverdenen med 100 Gbits linjer. På mobilsiden er derimot frykten tilstede.

– Vi forventer «all time high»-belastning på mobilnettet under OL, særlig under stafettøvelsene i langrenn. Selv om vi har bygd ut kapasiteten, er vi veldig spent på om det holder på de travleste mobilbasestasjonene, men vi skal gjøre vårt beste, forteller Telenors teknologidirektør Frode Støldal.

Både Netcom og Telenor fikk tildelt nye 4G-lisenser før jul, som kunne vært med på å minke på trykket, men en klausul i utdelingen gjør at skrittvis aktiveringen av nye frekvenser ikke kan skje før om noen uker.

Les mer her: Tele2 tapte 4G-auksjonen

– Vi er veldig spent på hvordan mobil- og nettbrettutviklingen kommer til å påvirke nettet. På steder med lokale helter, der mange vil se på sendingen på mobil eller nettbrett samtidig, kan det bli trangt. Vi håper og tror på det beste, men kan ikke gi noen garanti, sier Telenors informasjonssjef Per-Arild Meling.

Trøsten får være at om én basestasjon blir overbelastet, påvirker ikke det brukere andre steder.

Les også: Disse operatørene gir deg mest for mobilkronene

Les også
OL-rekord i mobilnettet
Les også
Heller smartmobil enn radio under OL
Les også
Nå får Tele2-kundene 4G
Les også
Noen få 4G-brukere står for halvparten av trafikken
Les også
Nå får du 4G på T-banen
Les også
Vil Google og Verizon ødelegge internett?
Les også
Sjekk hvem som gir deg HD Voice
Les også
Tele2 tapte 4G-auksjonen
annonse