Tek.no

Nyhet

iPad vs Folio vs Galaxy Tab

Marte Ottemo
5 Okt 2010 20:00

Vi tar vel ikke munnen for full om vi hevder at Apple med iPad var de første som klarte å lage et funksjonelt nettbrett.

Det fantes riktignok såkalte PDA-er med store trykkfølsomme skjermer allerede I 2002. Da lanserte Siemens sin SLC med 8,4 tommers skjerm, 800 x 600 bildepunkter og operativsystemet Windows CE Net 4.0. Disse gamle maskinene kunne laste ned e-post via mobilen over den infrarøde porten, men var alt for svake og knotete til å slå an.

Det er først nå i 2010 vi har fått se nettbrett med datakraft og brukervennlighet nok til at de faktisk har noe for seg.

Apple satte en ny standard med iPhone, og de har nå inntatt førersetet i utviklingen av nettbrett. Den eneste reelle utfordreren på det norske markedet har så langt vært Samsungs Galaxy Tab, men nå ligger Toshibas Folio 100 klar til bestilling i norske nettbutikker.

Se den sammenliknende tabellen nederst i saken.

Les også: Slik shopper du iPad billigst.

Prispunkt
Og for en pris! Snaue 3 500 kroner ifølge Prissøk, mot Galaxy Tabs 7 500 og iPads 7 000 kroner. Vi snakker altså om halvparten av prisen. Men kan Toshibas nykommer stå seg mot de to andre nettbrettene på spesifikasjoner?

Vi gjør oppmerksom på at vi ennå ikke har fått Toshiba-en inn til test, og følgelig må støtte oss til spekkene som er oppgitt. Det er også noen spesifikasjoner som ikke er klare ennå, så vår tabell må ses på som en guide – ikke en definitiv konklusjon skrevet i stein.

Kinesiske Huawei har lansert billigbrettet S7 på det norske markedet, men padden fikk knusende kritikker, og er ikke noen reell utfordrer.

Så da står du altså igjen med valget mellom Samsung Galaxy Tab, Apple iPad og nye Toshiba Folio 100. Hvilket skal du velge? Faktum er at de tre nettbrettene faktisk er veldig forskjellige.

Her ser du en videodemonstrasjon av Toshiba Folio 100.

Her er vår sniktitt - med video - av Samsung Galaxy Tab.

Her er vår test av Apple iPad.

Skjerm og størrelse
Den mest åpenbare forskjellen mellom de tre er størrelsen – Tab er halvparten så stor som iPad, og har en sju tommer stor skjerm mot iPads 9,7 tommer. Størst av alle er Folio, med sine 10,1 tommer.

Tilhengere av Samsung Galaxy Tab vil kunne hevde at det er en fordel med en mindre skjerm enn det iPad har, fordi det da er mulig å bære nettbrettet med seg i en jakkelomme. Og det er nesten like mange bildepunkter på Galaxy Tab som det er på iPad. Enda større skjerm – og større omfang – får du med Folio, som har samme oppløsning som Galaxy Tab. Vi er spente på å se hvordan det påvirker oppfattelsen av skarphet i forhold til iPads enda bedre oppløsning på en noe mindre skjerm.

Folio og iPad-tilhengere kan vise til at større skjerm gir rom for mer informasjon. Du kan for eksempel se mer av en elektronisk avis eller nettside før du behøver å navigere rundt på siden. Du får simpelthen mer oversikt, enten du ser bilder, film, kart eller bruker andre tjenester der du ønsker mange detaljer på skjermen. I andre sammenhenger kan størrelsen til iPad og Folio, og ikke minst vekten, være en ulempe.

Miljø
Det andre store forskjellen mellom Toshiba Folio, Galaxy Tab og iPad er økosystemet de opererer i. Apple kjører et lukket system der du er avhengig av Apples velvilje for å få tilgang til ulike applikasjoner og tjenester. Samsung bruker Googles Android, som er et åpent system der du står langt friere til å velge hva du vil bruke brettet ditt til. Toshiba velger noe overraskende å ikke støtte Android Marked (på grunn av den store skjermen, får vi opplyst) og satser på sin egen applikasjonsbutikk Toshiba Market.

Fordelen med Apples løsning er at du befinner deg i et kontrollert miljø der alt skal fungere. Og selv om Apple har begrenset tilgangen til enkelte tjenester, så er det fremdeles et hav av muligheter du kan boltre deg i. At iPad ikke kjører aktive programmer i bakgrunnen (multitasking) kan være en ulempe, men det sørger samtidig for at du har alle ressurser tilgjengelig for den applikasjonen du faktisk har fremme. Apple vil uansett legge til multitasking på iPad i oppdateringen som kommer i løpet av oktober. Her kan du lese alt om oppdateringen som kommer i oktober.

Applikasjonsutvalget er kanskje det største ankepunktet vi har mot Folio 100, på papiret i alle fall. Toshiba Marketplace skal være stedet du henter din musikk, film og andre applikasjoner til Folio (og andre Toshiba-produkter), men foreløpig er tjenesten ikke tilgjengelig i Norge. Vi har liten tro på at utviklere kommer til å bruke mye tid på nok en liten portal, og er spente å se utvalget av tjenester du får tilgang til via Folio.

Slik blir Toshiba Marketplace:

Batterilevetid
Når det kommer til batterilevetid ser iPad ut til å ha overtaket. Samsung har oppgitt at Tab holder ut 7 timer med videoavspilling, mens iPad klarer 10 timer. Folio 100 inntar jumboplassen her med sine 7 timer med diverse bruk og definitivt laveste ytelse på batteri, men vi har foreløpig ikke hatt anledning til å etterprøve disse tallene.

Konklusjon
Folio kan nok vinne over mange på pris, men vi har to ankepunkter mot Toshibas nettbrett – egen og sær app-butikk i stedet for Android Market og et på papiret mye svakere batteri enn de to konkurrentene. Vi gleder oss stort til å få kloa i testeksemplar av nettbrettet, for 3 500 kroner for et nettbrett kan bety at Folio appellerer til en annen målgruppe enn Galaxy Tab- og iPad-kundene.
Når det gjelder de to sistnevnt er ingen tvil om at iPad og Tab har mye til felles. De er begge nettbrett med berøringsskjerm, multitouch og et solid operativsystem. Og de legger seg begge i sjiktet mellom mobiltelefonen og bærbare pc-er.

Mest mobil er Galaxy Tab, som også fungerer som en stor mobiltelefon. Apples iPad kan ikke brukes til ordinære mobilsamtaler. Galaxy Tab går også ned i en litt romslig innerlomme. Det gjør ikke iPad.

iPad har en stor og oversiktlig skjerm og det gjør at produktet fungerer veldig bra til hjemmebruk. Brettet har også god batterilevetid og er svært enkelt å bruke.

Her er de kalde fakta: 

Les også
Huawei Ideos U8150
Les også
Creative med ZiiO-nettbrett
Les også
Ny iPad-utfordrer
Les også
Nettbrettet HP ikke vil snakke høyt om
Les også
Apple har fått gigantbot
annonse