La deg friste av disse iPad-spillene

Like før jul kom omsider iPad offisielt i salg i Norge, og foreløpig er det dette nettbrettet som har de beste forutsetningene for å gi deg en god spillopplevelse. Årsaken er hovedsaklig at du per i dag finner flere spennende spilltitler i Apple App Store enn i Android Market. Android-plattformen, som du for eksempel finner på Samsung Galaxy Tab, er som kjent den fremste utfordreren til iOS-plattformen iPad bruker.
I applikasjonsbutikken til Apple bugner det nemlig av spill, både nyversjoner av klassikere og helt ferske godbiter. 
Vi har brukt store deler av julen på å finkjemme App Store, og laste ned et mylder av titler til testing. Her er det mye snadder, men også noen tips om hva du bør styre unna!

World of Goo

Hvis du har latt deg hekte av spill som Angry Birds og Cut the Rope (som begge er tilgjengelige på iPad), vil du elske World of Goo. Du blir fascinert, og garantert helt avhengig av en daglig dose.

Spillet fra uavhengige 2D Boy kom ut første gang på PC i 2008, og det viser seg at World of Goo er like sjarmerende på iPad. Ikke bare er det knallpent, men kontrollene sitter som støpt på den bevegelsesfølsomme skjermen. Målet er å bygge konstruksjoner med blant annet slimballer, slik at du kan fange et lite antall av dem. Brettene er alle unike og har sine egne utfordringer, men det å bruke så få baller som mulig for å komme til målet er alltid i høysetet.

Det høres kanskje simpelt ut, og moroa er enkel i sin design. Her er imidlertid det enkle ikke bare det beste - det er rett og slett genialt.

9/10

World of Goo kommer fra 2D Boy og koster i skrivende stund 55 kroner i App Store.

Lara Croft and the Guardian of Light

Tomb Raider fra et fugleperspektiv er slett ikke så ille, det viste seg da nedlastbare The Guardian of Light kom til PC, Xbox Live Arcade og PlayStation Network i august. Like før jul kom spillet til iPad også, og det er ganske så fornøyelig.

Du blir med på de samme eventyrene som både gir deg godfølelsen av de gamle Prince of Persia og selvsagt klassiske Tomb Raider-spill. Miljøene er interessante og spennende, og jeg liker hvordan man blander plattformaction med gåteløsning. Dette skjer både i vanlig gameplay og når man skal gjennom sjefskamper.

Visuelt scorer spillet høyt, og jeg ble spesielt sjarmert av god lyssetting på flere av brettene. Da er det synd at kontrollsystemet ikke alltid sitter som det skal, og det kan være frustrerende å måtte falle døden på grunn av upresise kontrollere. Her kunne utviklerne brukt litt mer tid, da hadde vi fått en skikkelig klassiker på iPad, spesielt når vi tenker på at det er samarbeidsmuligheter både lokalt og over nett.

7/10

Lara Croft and the Guardian of Light kommer fra Square Enix og koster i skrivende stund 55 kroner i App Store.
Les også: 15 iPad-apps du må ha

Infinity Blade

Hvis du er ute etter banebrytende grafikk er Infinity Blade midt i blinken for deg, men spillet fra Epic og Chair er mer enn bare øyesnop. Historien og settingen er enkel. Du er sønn av en ridder som har blitt slaktet ned av en slem halvgud. Motivet ditt er hevn, og midlene dine er sverd og skjold.

Du kjemper deg gjennom en håndfull fiender før du møter sjefen sjøl. Du dør, og sønnen din tar over stafettpinnen. Slik går spillet i sirkler helt til du er god nok til å slå styggen. Du utvikler nemlig karakteren din hele tiden, selv gjennom generasjoner, og alt fra våpen til ferdigheter blir stadig bedre. Det er noe magisk hektende ved å kjøpe nye rustinger og bruke ny magi med fingerspissene – selv om du ser de samme miljøene om og om igjen.

Noen vil kalle Infinity Blade et klassisk eksempel på Keiserens nye klær. Jeg lar meg likevel rive meg, og kaller dette et klassisk eksempel på et godt på-farten-spill til iPad.

8/10

Infinity Blade kommer fra Chair Entertainment og koster i skrivende stund 35 kroner i App Store.

Need for Speed: Hot Pursuit

EAs Need for Speed-serie har fått mye kjeft de siste årene, men det snudde seg med fjorårets Hot Pursuit. Her droppes det meste av fancy lakkering og heite damer, og man fokuserer på hjertepumpende actionracing – enten som politi eller som racerbilskurk.

Heftig er det uansett om du velger å jage eller å bli jaget, også på iPad. Jeg klarer faktisk ikke bestemme meg helt for hva som er mest moro, det å være politi eller røver. Du kan uansett bygge to separate kampanjer der du tjener penger og får et stadig bedre rykte. Selve racingen fungerer fint, og du har god muligheter for gassing, bremsing og boost rent kontrollmessig.

Tiltingen av iPad-en for å styre kunne imidlertid vært litt mer følsomt, og det ser unektelig litt dumt ut å sitte på bussen mens du lener deg fra side til side for å klare brasene. Lokal flerspiller over trådløst nett og blåtann trekker imidlertid opp, og Hot Pursuit er totalt sett et godt racingalternativ på denne plattformen.

7/10

Need for Speed: Hot Pursuit kommer fra Electronic Arts og koster i skrivende stund 55 kroner i App Store.

Osmos for iPad

Dette er kanskje ikke helt ferskt, men jeg synes likevel Osmos for iPad fortjener å være med. Spillet fanger på mange måter essensen i hva jeg er ute etter i et bærbart spill på for eksempel lange reiser. Det må appellere, samtidig som det ikke skal stresse meg. Hvis jeg i tillegg makter å bli avslappet har man virkelig truffet blink.

Akkurat slik er Osmos for iPad, man blir døsig engasjert. Målet er å flytte en encelleorganisme rundt i et svevende miljø som inneholder mange andre organismer. Disse er enten større eller mindre enn deg, og du må vokse ved å absorbere alt som er mindre enn deg. Men pass på, så lenge du er ganske liten er du selv i fare for å bli slukt.

Dette enkle målet kombineres med god fysikk, varierte brett og oppgaver samt en musikk som er unikt innbydende. Det største minuset er egentlig at det ikke er enda flere brett, enda flere oppgaver. Vi vil ha mer Osmos!

8/10

Osmos for iPad kommer fra Hemisphere Games og koster i skrivende stund 29 kroner i App Store.

Se anmeldelse av tre iPad-spill til på Gamer.no

Les også
10 fine triks i VLC
Les også
Angry Birds blir brettspill
Les også
En usedvanlig sjarmerende plattformperle
Les også
Dette er "fortidens iPad"
Les også
"Alle" overrasket over Kinect-opptur
Les også
Nå starter vi
annonse