Tek.no

Nyhet

Slik blir TV-året 2010

28 Des 2009 06:00

Vi nærmer oss med storskritt 2010 og året vi legger bak oss har vært hendelsesrikt. Flatskjermene har funnet sin plass i de norske hjem, og kanskje har flere av oss fått en Blu-ray-film til jul. På noen få år har nye utrykk som dekoder, HD og PVR blitt en del av vår TV-hverdag.
Det kommende året tror vi blir et spennende år, der forhåpentligvis nye teknologier vil se dagens lys. Her kommer våre spådommer for TV-året 2010.
Mer HD
I året vi har lagt bak oss har flere HD-kanaler dukket opp, og 2009 blir vel kanskje husket for TV 2s gjennombrud med høyoppløste sendinger. De var på langt nær første kanal ut med denne kvaliteten, men vi tror at TV 2 sammen med NRKs kommende satsning på HD i 2010 vil bidra til en enda større HD-boom i 2010.
NRK vil som kjent sende det kommende OL i Vancouver i HD, selv om det vil bli noe begrenset. Den interne strukturen til NRK gjør at de ikke kan sende alt innhold i HD, men alle direktesendte begivenheter vil gi flatskjermen din det skarpeste vinter-OL noensinne fra en norsk TV-kanal. Vi tror også at andre norske TV-kanaler vil komme med sendinger i det høyoppløste formatet.
3DTV
På kino vises nå filmen 3D-filmen Avatar. Selv om selve 3D-teknologien har forbauset oss i mange år allerede, tror vi at 3D vil starte å ta steget inn i norske TV-stuer i 2010. Telenor sendte tidligere i år opp en satellitt, som blant annet kan åpne for 3D-sendinger.
Allerede på IFA-messen i Berlin så vi prototyper på 3D-skjermer, og flere produsenter har varslet at de vil lansere 3D-TV-er i løpet av 2010. Dessuten vil filmmateriell i 3D komme på Blu-ray-filmer i løpet av det kommende året. Vi tror nok ikke 3D på noen måte vil ta over dagens format, men vil bli en må ha ting for de mer enn middel interesserte i første omgang.
(Artikkelen fortsetter)LED-LCD
I løpet av dette året har LED-bakgrunnsbelysningen kommet for fult, og ved utgangen av dette året er det rett i underkant av 40 modeller på markedet med teknologien. I 2010 tror vi begrepet LED vil bli litt borte, fordi det vil bli nærmest en standard på alle LCD-skjermer. Det vil nok fortsatt finnes billige LCD-modeller med vanlig bakgrunnsbelysning, men vi tror at mesteparten av LCD-skjermene på markedet vil ha LED-belysning innen utgangen av 2010.
Med den nye LED-teknologien håper vi at også plasmaprodusentene kommer med en skikkelig karamell i 2010. I år har jo tykkelsen på både plasma og LED-LCD krympet, men vi tror at produsenter som Panasonic og Samsung vil komme med 3D-plasma, og kanskje også noe banebrytende som gir plasma flere muligheter til å hamle opp med LCD i salg.
Film på nett
At vi i de mørke vintertider ser mer på film er kjent, og måten du kan leie film på vil bli ennå enklere og praktisk i 2010. Vi tror at du vil få et økt tilbud i VOD-tjenester på nett, samtidig som TV-leverandørene vil komme med flere nyheter og tjenester på VOD.
Canal Digital og RiksTV er blant aktørene som ennå ikke har noen filmleietjeneste på plass, og vi tror disse vil lansere denne tjenesten i 2010 for å henge med de andre leverandørene på dette området. Vi tror også at mobilen vil få en mer sentral rolle vedrørende film, og at du kan leie film og se TV-sendinger rett fra lomma i løpet av neste år.
CES vil vise fremtiden
VI tror og håper at det vil komme noe ennå mer banebrytende teknologi på TV-fronten i 2010, og første pekepinn vil vi få når en av verdens største elektronikkmesser, CES, åpner i Las Vegas i begynnelsen av januar.
Der vil alle produsenter være samlet for å vise frem det nyeste og det hoteste som går på strøm, og selv om 2009 vil bli husket som et finanskriseår, tror vi fortsatt at noen av produsentene har noen nye ess i ermet.
Hva tror du 2010 byr på? Diskuter i forumet.

Les også
Blu-ray spiller med 3D
annonse

Les også