Til hovedinnhold

Sniktitt: Samsungs nye 3D-TV-er

 Sammen med tusenvis av andre tok du kanskje turen innom kinosalen ved årsskiftet for å se 3D-filmen Avatar. Med brillene godt plantet på nesen, og popkornbollen fylt til randen, lot vi oss fange i mektige scener. Ulike dyr og skikkelser tok omtrent tok skrittet ut av skjermen. Denne opplevelsen får du nå anledning til å oppleve i din egen stue.
I begynnelsen av januar lanserte Samsung sine nye flatskjermer, deriblant nye skjermer med mulighet for å vise 3D. Skjermene skulle kunne gjøre om normale 2D-bilder til 3D, samt at toppmodellen, 9000-serien, skulle være under en centimeter tynn.
Under årets Elektrofil-messe, der dørene åpner til helgen, har Samsung en stor stand der de blant annet viser frem de kommende 3D-modellene. Vi tok turen innom for å oppleve de nye produktene på nært hold.
9000-serien
Vi begynner med toppmodellen i LCD-klassen, som står sentralt på standen til Samsung. Førsteinntrykket er at skjermen fremstår som eksklusiv, og har etter vår mening et rått design. Finishen er i børstet aluminium, og blir desto mer imponerende når vi stikker nesa på siden av skjermen. Den er nemlig tynn, veldig tynn (8 millimeter).

Ved første øyekast virker både kontrast- og detaljnivået å være meget bra, tiltross for at lyset på messeområdet er sterkt. På skjermen vises et klipp fra en fotballkamp, og bildene ser ut til å flyte meget jevnt.

Designmessig nevnte vi at 9000-serien er utført i aluminium, og den slanke tynne rammen sitter festet til en fot, som også er laget i samme materiale. Foten fungerer som en tuner, og alle tilkoblingsmuligheter sitter plassert i baksiden på foten, med unntak av to HDMI og en USB-inngang. Skulle du trenge manuelle knapper for å for eksempel justere ned lyden, er det bare å dra hånden over fremre kant på foten så kommer et betjeningspanel automatisk frem.

Men som nevnt er dette en 3D-TV, så ved hjelp av en snartur innom menyen aktiveres Samsung egne omkonverteringssystem. Denne funksjonen gjør om vanlige 2D-bilder til 3D, og vi må si at vi på forhånd var nokså skeptisk til hvordan resultatet ville bli. Etter noen minutter titting er en rask konklusjon at konvertering ser ut til å fungere godt - for oss overraskende bra.


Se vår video av Samsungs 9000-serie i bunn av artikkelen.
7000- og 8000-serien
Selv om 9000-serien nok er den TV-en som skiller seg mest ut fra mengden, er også 8000-serien et skikkelig øyefang. Den har også en ramme der mesteparten er i børstet aluminium, foruten en gjennomsiktig kant utvendig. Denne modellen er ikke så tynn som sin storebror, men er allikevel under tre centimeter.

Til venstre for 8000-serien står lillebroren. Men den gjør på ingen måte skam på resten av ”3D-familien” med sitt design heller. På lik linje med 8000-serien har også denne samme stilige fot, som er en firedelt variant, som er krommet. Selve rammen på denne modellen er sort, men er tynn og slank.

Bildet på begge modellene virker gode, selv om vi bestemt mener at 8000-serien byr på bedre sortnivå enn lillebroren. Begge modellene hadde bra flyt i bildet, og den lille stunden vi fikk betrakte de to virket de jevngode på dette området. Fargene var det heller ingenting å usette på.Ny plasma med 3D
Under årets messe har også Samsung med sin nye plasmamodell med 3D-støtte. Denne fikk vi også kikket litt på. Den store giganten som måler over 60 tommer diagonalt, viser actionbilder av fallskjermhoppere som suses nedover fjellsider, og får undertegnede til å sette pris på at man har fast grunn under føttene.
Bildekvaliteten på den store skjermen virker meget bra, med et rolig behagelig bilde med gode farger. Hurtigheten på bildene av adrenalinjunkiene som raser videre går jevnt, og sortnivået er upåklagelig. Denne modellen er av den tynne sorten, nærmere bestemt under tre centimeter. Beklageligvis fikk vi ikke tatt bildet av denne da mengden av ivrige skuelystne var stor.
Ny fjernkontroll og grensesnitt
Om du kjøper den kommende toppmodellen får du med en ny fjernkontroll, som har en 3 tommer stor berøringsskjerm. Denne fremstår som gjennomført og ligger godt i hånden. Denne kan også kjøpes som ekstrautstyr til de to andre nevnte modellene over.
Grensesnittet har også blitt mye forandret fra foregående modeller visuelt. Grafikken er blitt forbedret, og menyen kommer opp i underkant av bildet når du trykker på menyknappen. Når du entrer videre, for eksempel inn i innstillinger, er utsennede mye likt de foregående modellene.


Under vår lille snarvisitt fikk vi også testet ut litt hvordan Internet@TV-funksjonen fungerer. Hurtigheten ved bruk av de forskjellige nettjenestene har utvilsomt blitt forbedret, og skjermen responderer raskt når man for eksempel klikker seg inn på YouTube. Nytt av året er også at du kan installere widgets fra Samsungs applikasjonstjeneste. Når du er inne i denne menyen vil du fortsatt ha et lite vindu øverst i venstre bildekant med bildet av kanalen du så på.
Spennende
Førsteinntrykkene vi sitter igjen med etter vårt besøk på Samsungs stand på Elektrofil-messen, er at årets nye flatskjermmodeller ser lovende ut. Designmessig syns vi skjermene er tatt til et nytt nivå, der aluminium er blant materialene som går igjen.
Bildemessig er LED-teknologien med på å gi LCD-modellene meget bra sortnivå og presise farger. Samtidig virket den nye toppmodellen med plasmateknologi meget lovende. Endringene i brukergrensesnittet er både forfriskende, men gjør også navigeringen enklere etter vår mening. Den største overraskelsen får vår del var å få testet omkonverteringa fra 2D til 3D, og ikke minst hvor bra dette fungerte i praksis.
Nå er den tiden vi fikk brukt på å kikke på de nye skjermene overhode ikke nok til å trekke en endelig konklusjon på hvor bra skjermene til Samsung blir. Men vi ser absolutt frem til å teste disse modellene grundigere. For på tiden vi der klarte skjermene å gi fra seg et bra førsteinntrykk.

Les også
Nå kan du kjøpe 3D-spiller
Les også
– Skru av 3D når du er trøtt
Mer om
annonse