Til hovedinnhold

N900 på bedringens vei

Nokia slapp i går en ny og mer omfattende oppgradering av programvaren på Nokia N900. Denne gang er forbedringene merkbare.

Støtter Exchange 2003

Bedre batterikapasitet og noen forbedringer i brukergrensesnittet gjør N900 litt mer anvendelig. Likevel tror vi det er støtten for Exchange Server 2003 som er den viktigste nyheten. Til tross for at Exchange 2003 begynner å dra på årene, så er det forbausende mange bedrifter som fremdeles benytter denne versjonen. Og for de som har Exchange Server 2007 kan Nokia N900 nå også by på globalt adressesøk.

Operativsystemet på Nokia N900 er Maemo 5, basert på Linux. Ettersom dette er den første og foreløpig eneste enheten som kjører dette operativsystemet, så bør det ikke overraske noen at det nå kommer en oppgradering. Og vi må regne med enda noen runder før alt sitter som det skal. Det samme har vi sett med EPOC (nå Symbian), iPhone, Palm, Windows Mobile og også i PC-verdenen. Og med et stort utviklermiljø i kombinasjon med en åpen plattform er det håp om at bedringene vil komme litt raskere enn de har gjort på for eksempel Windows Mobile-plattformen.

Av andre forbedringer vi ser på N900 er en enklere og mer stabil programvare for tilkobling av Bluetooth-enheter.

OTA

Dette er den andre oppdateringen fra Nokia på under en uke, og denne gangen er det mulig å oppgradere telefonen uten å koble den til en PC. Forutsetningen er at du har gjennomført den første oppgraderingen, som banet vei for såkalt Over The Air Firmware Upgrade, oftest bare kalt ”ota”.
Ettersom vi la inn denne tidligere i uken, så fikk vi et blinkende lite ikon i statusfeltet på skjermen når den nye programvaren var klar. Når vi trykket på dette ikonet kom det frem en beskjed om at ny programvare var klar for nedlasting.

Vi lastet ned denne over mobilnettet og startet installasjonen. N900 åpnet med å fortelle oss at vi burde ta backup av N900 før vi gikk videre. Det er sikkert smart, i alle fall om det ligger uerstattelig informasjon på apparatet. Men vi hadde ikke annen informasjon på N900 enn den vi nokså greit kunne legge inn på nytt, så vi lot det stå til og startet oppdateringen uten omveier.

Selve oppgraderingen viste seg å ta lang tid. Uten at vi målte, så vil vi anslå at det drøyde i rundt halvtimen før telefonen slo seg av og på, og installasjonen var over. En av årsakene til dette kan være stor pågang på serveren, ettersom vi neppe var de eneste som lastet ned oppdateringen så snart den var tilgjengelig.

Det viste seg raskt at ingen data var gått tapt under oppdateringen. Verken innstillinger, meldinger, e-post eller lagrede filer var berørt.

Ikke komplett

Fremdeles mangler N900 støtte for MMS, men en applikasjon som løser dette problemet finnes.
Det er ennå ikke kommet noen løsning som gir navigasjonsinstruksjoner på OVI Maps, men her er søkefunksjonen forbedret og rutekalkulasjonen blitt enklere, i tillegg til at brukergrensesnittet er forbedret.

Oppdateringen har vært etterlengtet, og førte til så stor trafikk på nettstedet Maemo.org at serveren ikke klarte å ta unna. Maemo.org er nettstedet der utviklerne og andre interesserte kan diskutere spørsmål rundt operativsystemet. Nå flytter Maemo.org inn på en server med større kapasitet, og forhåpentlig vil de som har problemer med installeringen kunne få hjelp i løpet av noen timer.

For ordens skyld legger vi til at selve oppdateringen ikke ligger på Maemos server, men hos Nokia. Du kan derfor fremdeles oppdatere N900, enten via OTA, eller med programvaren NSU (Nokia Software Updater) som kan lastes ned fra Nokia.

Det er også flere som etterlyser portrettmodus for å kunne skrive SMS med en hånd. Det er ennå ikke tilgjengelig, men en betaløsning der vi trykker Ctrl-Shift-P skal angivelig virke (fungerer ikke på vårt testeksemplar).

Nye programmer

Ellers merker vi oss at det nå er kommet en reke applikasjoner for nedlasting direkte i mobilen. Blant annet kan vi nå se venners status i sosiale nettverk, høre på FM-radio, spille OGG-filer (hvem gidder), spille mengder av spill, bytte skjermtastatur og mye annet.

Mer om
annonse