Til hovedinnhold

Mobilt bredbånd blir personlig

Matthias Peter (bildet) og Nordisk Mobiltelefon har hatt suksess med Ice. Snart vil bredbåndsforbindelsen være noe du tar med deg over alt. Det vil bli ditt personlige bredbånd, tror Peter.
Ryddejobb
Matthias Peter kom inn som ny kost i Ice (nå Ice.net) for et drøyt år siden. Da var tjenesten allerede lansert, med 55 basestasjoner over hele landet. Men nettet var ferskt, og levde ikke opp til folks forventninger. – Det første jeg måtte gjøre var å bemanne opp en teknisk organisasjon med erfarne folk. Jeg sier ikke at de som hadde jobbet her før gjorde en dårlig jobb, men vi måtte rydde og kvalitetssikre nettet. Nå blir nettet bedre for hver dag, sier Peter.
– Vi følger med på utviklingen og skalerer kapasiteten etter behov. Stipuleringene vi gjorde for påsken viser at vi treffer godt. Med unntak av Beitostølen klarte vi å ta unna trafikken alle steder, sier han.
Konkurranse
Men Ice er ikke alene om å levere mobilt bredbånd i Norge. NetCom og Telenor har lovet Super-3G i hele landet innen utgangen av året. Det er en påstand som får Peter til å se rødt. 3G-dekningen i Norge er ikke mye å skryte av. De fleste bor i dag på et sted med 3G, men den geografiske dekningen er minimal.
Ice.net dekker heller ikke hver avkrok i landet, men den geografiske dekningen er suveren, sammenliknet med Telenor og Netcom. Årsaken er så enkel som at 450-båndet har en mye større rekkevidde enn 2100-båndet, som brukes til 3G.
- Vi dekker 90 av 97 norske byer med bredbånd. 90,3 prosent av alle husstander får minst 500 Kbit/s, lover Peter. De aller fleste får mye mer. Hele kystlinjen er dekket.
Ikke mobiltelefoni ennå
Men selv om dekningen er god, har Peter ingen umiddelbare planer om å åpne for taletrafikk i 450-nettet. Apparatene finnes, men Peter vil ikke prioritere dette. – Vi har 20 prosent av markedet for mobilt bredbånd, og forventer at markedet tredobbles i år. I mobilmarkedet vil vi aldri kunne bli noe annet enn et nisjeprodukt. Derfor prioriterer vi mobilt bredbånd nå, sier Peter.
- Det er viktig å skille mellom mobilt bredbånd og bredbånd på mobilen. Vi leverer mobilt bredbånd, og ser at det er PC-brukerne som driver markedet. De fleste bruker mobilt bredbånd i jobbsammenheng. Det viser tallene fra Påsken, da trafikken var høyest på de inneklemte arbeidsdagene, sier Peter. Så er det en hyggelig bieffekt at resten av familien kan bruke bredbåndet på kveldstid og i helgene, legger han til.


Programvaren du trenger ligger i USB-modemet. Plugg det inn, og du er på nett de fleste steder i landet.
Blir personlig
Peter tror raskere nett, bedre dekning og større kunnskap blant folk til slutt vil føre til at alle har sitt eget mobile bredbånd. Han viser til en undersøkelse som fastslår at halve Norges befolkning ikke er klar over at det finnes mobile bredbåndsløsninger.
Telenor er viktige fordi de er med på å drive dette markedet, hevder Peter. Han anslår at det på landsbasis er solgt ca 100 000 separate modemer.
Men de store aktørene bruker også sin markedsposisjon helt kynisk. – Vi har et produkt som er like enkelt å selge som en brødrister. Men mange kjeder vil ikke selge modemene våre, fordi de frykter at de da vil miste markedstøtten fra Telenor. Våre produkter må derfor selges ”under radaren”, sier Peter.
Modemene selges også på nett, i tillegg til at de finnes hos flere forhandlere av båt- og hytteutstyr.
- Jeg leker med tanken på å åpne en egen butikk. Hvem vet, hvorfor skulle vi ikke åpne en Concept Store for mobilt bredbånd, smiler Peter.
Stadig raskere
Mens Super-3G i teorien skal klare en hastighet på 3,6 Mbit/s, opererer Ice.net med 3.1 Mbit/s som høyeste hastighet med sitt Rev.A. Men opplastingshastigheten er mange ganger raskere enn i 3G-nettet, Opplevd nedlastingshastighet er omtrent som med Super-3G. Super-3G får du foreløpig bare der det bor mye folk. Ice.net dekker det meste av Norge, men kvaliteten er ikke like god alle steder.
Ice.net starter til høsten en pilot med Rev.B. Her bundles linjer fra en sektor med linjer fra andre basestasjoner med dekning i samme område. Det gir en teoretisk nedlastingshastighet på 14,7 Mbit/s, og 5,4 på opplasting. Allerede neste år vil vi kunne se hastigheter som langt overgår dette, med UMB og LTE-teknologi.
Med slike tilkoblingshastigheter kan store filer lastes ned på svært kort tid. Enten du er på hytta, i bilen eller hjemme. Ditt mobile bredbånd vil bli personlig og være med deg over alt, tror Peter.

Fastpris

Å bruke ICE.net med USB-modem tilkoblet en PC koster 399 kroner per måned. For 449 kroner i måneden får du en trådløs router tilknyttet Ice.net. Da kan flere maskiner surfe på den samme mobillinjen.

Mer om
annonse