Til hovedinnhold

Trøbbel for Intel kan bety gode tider for AMD

Spår opptil tredobling av AMDs markedsandeler neste år.

Vegar Jansen, Tek.no

AMDs andel av prosessormarkedet kan øke betraktelig i tiden fremover, spår en analytiker fra investeringsfirmaet Jeffries. Faktisk spekuleres det i at de vil kunne nå opptil 30 prosents markedsandel i løpet av neste år – noe som i så fall ville være rundt en tredobling sett mot dagens situasjon.

Det er konkurrenten Intel og deres problemer som er grunnen til at ting ser såpass lyst ut for AMD. For etter at Intel over det siste tiåret og vel så det har hatt et godt grep om prosessormarkedet, kunne endelig AMD lage litt liv igjen da de kom på banen med sin Ryzen-prosessor.

Surr i planene

AMD-prosessorene med flere kjerner og lavere priser gjorde ikke selskapet i stand til å vippe Intel av pinnen direkte, men det tvang prosessorgiganten til å både kutte priser og fremskynde sine planer. Dette er noe Intel slett ikke har behøvd å bry seg om på mange, mange år.

Og når gjennomarbeidede planer – som selvfølgelig også inkluderer de store PC-produsentene – blir kastet om på, lager det mye ekstraarbeid for alle.

I tillegg har hele bransjen, og Intel spesielt, blitt hardt rammet av Meltdown og Spectre, mens selskapets krymping til ti nanometers prosess har blitt utsatt flere ganger.

Totalt sett har dette ført til leveringsproblemer for Intel og smått irriterte PC-produsenter, som etter å ha vært trofaste ganske så lenge har begynt å skjele til AMD for å ha noe å putte i datamaskinene sine.

AMDs logo kan bli å se i stadig flere datamaskiner fremover.
Vegar Jansen, Tek.no

Jeffries' analytiker baserer seg nemlig blant annet på en rapport fra analysefirmaet Fubon, der det regnes med at Intel i hvert fall vil ha problemer med å levere nok prosessorer ut 2018 og halvveis inn i 2019.

Ifølge samme kilde er det ventet at HP vil kunne putte AMD inn i opptil 30 prosent av PC-ene ment for forbrukermarkdet. Også Dell skal visstnok ta i bruk flere AMD-prosessorer i sine tilsvarende produkter.

Men det er samarbeid også:
Så heftig blir en prosessor når Intel og AMD samarbeider >>>

(Kilde: Sweclockers)

annonse