Nyhet

Fremtidens elbiler kan lagre strøm i karosseriet

Karbonfibre kan være nøkkelen ifølge svensk forsker.

Svenske forskere ved Chalmers Tekniska Högskola ser nå nærmere på muligheten for å bruke selve karosseriet i biler for å oppbevare mer strøm. Det viser seg at karbonfiber har egenskaper som gjør at det kan brukes til dette, melder IOPScience.

Bilindustrien har allerede startet bruken av karbonfiber i biler, men da først og fremst i dyrere sportsbiler hvor hovedgrunnen er lettere vekt. Sammenlignet med tradisjonelt stål og aluminium, er karbon betydelig lettere.

Kan øke rekkevidden betydelig

Selv om elbiler allerede har utviklet seg slik at du får nokså god rekkevidde takket være store batterier, er det fortsatt en vei å gå sammenlignet med biler som bruker fossilt brennstoff.

Batterier utgjør en vesentlig del av vekten til elbiler. Ved å ta i bruk karbonfiber i karosseriet til bilene, kan du potensielt få både bedre rekkevidde og kraftig redusert vekt viser studien som nå er lagt ut.

Det forskerne har kommet frem til, er at karbonfiber kan utnyttes som negative elektroder. Samtidig påpekes det at kapasiteten varierer med hvor tett karboncellene er satt sammen.

Professor Leif Asp ved Chalmers Tekniska Högskola, mener bruken av karbonfiber til å oppbevare strøm kan gjøre bilene opptil 50 prosent lettere enn i dag.

Kan også fungere som kabler

I den samme studien har forskerne også sett på andre mulige løsninger ved å bruke karbonfiber. En av disse er så lage fibre som er formet som rør, og ved å skille disse fra hverandre kan disse rørene brukes som kabler i karosseriet.

Takket være denne løsningen åpner deg seg muligheter for å sende informasjon eller strøm i selve karosseriet, noe som nok vil redusere behovet for kabler inne i bilen.

En av de store ulempene med teknologien er likevel kostnader. Sammenlignet med tradisjonelle materialer som stål og aluminium, vil det koste betraktelig mer å lage biler i karbonfiber med dagens priser.

Volvo er en av produsentene som prøver å spå fremtiden:
Om noen får kan du sove mens bilen kjører for deg »

(Kilde: IOPScience)

Les også
En milliard oljedollar skal sørge for at denne kommer i produksjon
Les også
Tesla senker innstegsprisen for Model 3 Performance
Les også
Volkswagens nye elbil gjør unna 0-100 på 2,25 sekunder
annonse