Til hovedinnhold

– Apple jobber med å utvikle sine egne skjermer

Satser på MicroLED, ifølge Bloomberg.

Apple jobber med å utvikle sine egne skjermer til mobile enheter for første gang, ifølge Bloomberg.

De henviser til kilder «med kjennskap til situasjonen» som sier at Apple bruker en hemmelig produksjonsfasilitet et kvarters kjøretur fra hovedkvarteret i Cupertino i California til å produsere små kvanta med skjermer til testing.

MicroLED

Det skal dreie seg om såkalte microLED-skjermer, som i praksis har de samme fordelene som OLED, bare at de ikke er avhengige av organiske materialer for å produsere lys.

I teorien bør det kunne gjøre dem billigere å produsere enn OLED-skjermer, samtidig som de har nesten endeløst sortnivå, meget gode farger og tilnærmet perfekte innsynsvinkler. De vil også kunne være mer lyssterke og enda tynnere enn dagens OLED-paneler.

De er imidlertid langt mer kompliserte å produsere, og Apple skal nesten ha tatt livet av prosjektet for et års tid siden, ifølge Bloombergs kilder.

iPhone X har i dag en OLED-skjerm levert av Samsung, kalibrert av Apple for nøyaktigst mulige farger. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Vil kutte ned på antall leverandører

I dag benytter Apple skjermer fra LG i for eksempel Apple Watch, mens OLED-skjermen i iPhone X er levert av Samsung. Å utvikle skjermer selv vil i tilfelle være det neste steget i Apples korstog for å «eie» flest mulig av komponentene i produktene sine.

I tillegg til at Apple selvfølgelig vil kunne spare på royalty-betalinger til eksterne leverandører, betyr selvutviklede komponenter også at det er enklere å integrere de ulike komponentene med hverandre.

Apple utvikler allerede brikkene som driver mobiltelefonene sine selv, og det ryktes blant annet også også at de jobber med å utvikle egne strømstyringsbrikker for iPhone, i tillegg til flere underprosessorer til bruk i selskapets datamaskiner som skal lanseres allerede i år.

Tre til fem år for iPhone

Så langt er maskinvaren som driver Touch Bar-funksjonaliteten i siste generasjons Macbook-maskiner (T1) egenutviklet, i tillegg til den sikkerhetsfokuserte T2-brikken i iMac Pro. W1-brikken som forbedrer bluetooth-funksjonene og gir bedre batterilevetid i Apples Airpods og en del Beats-produkter er også utviklet av Apple.

De nye microLED-skjermene skal først tas i bruk i Apple Watch, ifølge Bloombergs kilder. Prototypene skal være markant mer lyssterke enn dagens Watch-skjermer, men skjermene er fortsatt langt fra klare for bruk i produkter ment for forbrukere.

Det skal også være minst tre til fem år før teknologien når iPhone.

annonse