Tek.no

Nyhet

Nå har Bluetooth 5 offisielt ankommet

Byr på mye større rekkevidde og høyere hastigheter.

COLOURBOX9925864
9 Des 2016 08:37
annonse

Den neste versjonen av den velkjente, trådløse overføringsstandarden Bluetooth ble annonsert i juni i år og lovet å gi oss langt høyere rekekvidde og hastigheter. I en pressemelding har Bluetooth Special Interest Group (SIG), som er ansvarlige for Bluetooth-standardiseringen, sagt at den nye versjonen nå er tilgjengelig.

Den nye versjonen har fått det lite sjokkerende navnet Bluetooth 5. At standarden er «tilgjengelig» betyr riktignok ikke at det foreligger enheter som støtter Bluetooth 5 ennå, men at kjernespesifikasjonene nå er formelt definert og tilgjengelig for produsenter.

Mye høyere rekkevidde og kapasitet

Bluetooth 5 byr ifølge SIG på opptil fire ganger større rekkevidde enn Bluetooth 4.2-standarden, og opptil dobbelt så høy båndbredde.

Bluetooth 5-spesifikasjonen har omsider ankommet.

SIG

Dette høres vel og bra ut, men hvordan standarden yter i praksis gjenstår selvsagt å se.

annonse

Ellers skal Bluetooth 5 også videreføre lavenergiteknologien som ble innført med versjon 4, og SIG skriver at standarden faktisk ble designet spesifikt for lavenergifunksjonalitet, noe som altså er ment å møte den rivende utviklingen innen «tingenes Internett»-teknologien. I lavenergimodus, Bluetooth Low Energy (BLE), vil Bluetooth 5 takle en båndbredde på 2 Mbit/s, som er det dobbelte av hva BLE 4 klarer.

Produktene kan komme snart

Analytikere som SIG refererer til har beregnet at 48 milliarder Internett-tilkoblede enheter vil være installert innen år 2021, hvorav én tredjedel vil være Bluetooth-baserte.

De første produktene med Bluetooth 5 innebygget vil visstnok komme i løpet av to til seks måneder, så det foreligger altså ikke et spesifikt tidspunkt. For mer informasjon om den nye standarden kan du sjekke ut den dedikerte Bluetooth 5-nettsiden.

Holder du deg mest til Wi-Fi når det gjelder trådløs-teknologi? Disse gir deg topp Wi-Fi-dekning i hele huset »

(Via The Verge)

Les også
Bluetooth 5 dobler rekkevidden og firedobler hastigheten
annonse

Les også