Danske Popcorn Time-brukere får pengekrav i posten
Advokatfirmaer krever opp til 2200 danske kroner.
I Danmark har filmbransjen nå gått rettens vei for å få utlevert IP-adressene til brukere av den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time. Dette gjelder kunder hos internettleverandøren TDC.
Nå har de også begynt å sende ut pengekrav i posten, skriver Ekstra Bladet.
Kravet avhenger av hvor mye man har strømmet
Avisen har fått tilgang på et brev der advokatfirmaet OPUS krever 2200 danske kroner fra en person som skal ha strømmet filmer ulovlig. Ifølge selskapet avhenger botens størrelse av hvor mye man har strømmet:
– Vi gjør en konkret vurdering hver gang. Det er vår klient [Scanbox Entertainment - journ. ann] som bestemmer størrelsen, sier advokat ved advokatfirmaet OPUS, Niels Dahl-Nielsen, til Ekstra Bladet.
Han sier videre at alternativet er en rettsak, og at han ikke tror noen av partene ønsker det.
Advokat Jeppe Clausen i advokatfirmaet Njord forteller til NRK at de begynte å sende ut slike krav i fjor, da pålydende 1500 kroner. Det vil de fortsette med:
– Vi kommer til å sende flere tusen flere brev til danske innehavere av ISP-adresser. Nå gjelder filmtitler som: «The Expendables 3», «The Humbling», «The Cobbler» og flere, sier han.
Mange innrømmer skyld
Kravene som Njord allerede har sendt ut ble generelt ikke veldig godt mottatt, men ikke alle reagerte negativt:
– En del svarer ikke. Det er synd, for da må vi overveie neste skritt. Vi ønsker jo ikke å ta dem til retten. Mange innrømmer at de har sett filmer ulovlig og er villig til å betale. Vi fikk svar fra foreldre til barn som har brukt tjenesten. De fortalte at de har hatt en alvorsprat med barna. Det synes vi er en veldig positiv reaksjon, forteller han til NRK.
Å sende ut slike krav er i utgangspunktet problematisk, ettersom det i mange tilfeller er umulig å faktisk bevise hvem som har lastet ned eller sett filmen. En IP-adresse betyr bare at én av personene i husstanden har gjort det, og i flere lignende rettsaker i USA har man etablert at IP-adresser ikke alene kan brukes til å identifisere individuelle personer.
I Norge er ikke Rettighetsalliansen veldig lysten på å følge danskenes eksempel.
– Vi har ikke vurdert søksmål, og vil absolutt unngå det. Vi ønsker jo i utgangspunktet ikke å angripe sluttbrukeren, sier Styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, til Tek.
Vil heller forby
Her til lands ønsker man heller å blokkere pirattjenester på nettet, og nylig fikk alliansen medhold i et krav om blokkering av fildelingstjenester som The Pirate Bay. Da de sendte inn kravet sitt var ikke Popcorn Time like populært som tjenesten er nå, og derfor var den heller ikke omfattet av rettens kjennelse.
Men Rettighetsalliansen har begynt å registrere Popcorn Time-brukere også her til lands. I registeret deres har de nå mellom 50 og 75 000 norske Popcorn Time-brukere. Og selv om de ikke ønsker å sende pengekrav til brukerne nå, kan det bli aktuelt om de ikke når frem på andre måter:
– Klarer man ikke å stoppe tjenesten i Norge er det en annen sak. Da må man vurdere krav også her, sier Johansen til NRK.
De opprinnelige folkene bak Popcorn Time har forlatt tjenesten
De fikk uønsket oppmerksomhet fra både kriminelle og filmselskaper »
(Kilder: NRK, DinSide, Ekstra Bladet)