Nyhet

To nye toppmodeller fra Nikon

Nikon D5 har heftige spesifikasjoner og en helt drøy ISO.

Kameraprodusenten Nikon lettet på sløret og viste frem to nye toppmodeller på CES-messen i Las Vegas i går: Fullformatskameraet Nikon D5 og en «lillebror» med APS-C bildebrikke, Nikon D500.

Usikker på hva fullformat og APS-C betyr? Sjekk ut vår bildebrikke-guide her

Nikon D5 – svær og svindyr, med drøy ISO

Nikon D5 tar over stafettpinnen etter D4s, som Nikons største og raskeste speilreflekskamera. Med en veiledende pris på hele 68 990,- kroner er dette ikke bare et kamera som for det meste vil være forbeholdt profesjonelle fotografer, men profesjonelle fotografer med helt spesielle behov.

Nikons nye toppmodell D5.

D5, i likhet med forgjengeren D4s, er et svært stort speilreflekskamera, og kamerahuset alene veier nesten halvannen kilo, og har spesifikasjoner som plasserer det i direkte konkurranse med Canons EOS-1D X. Den kanskje viktigste spesifikasjonen er skuddtakten på 14 bilder i sekundet, som på et speilreflekskamera er svært raskt. Dette, sammen med et autofokussystem i toppklassen gjør kameraene av denne typen til en favoritt blant sportsfotografer.

Siden forgjengeren har Nikon oppgradert autofokussystemet, slik at du her får hele 153 fokuspunkter, hvorav 99 er såkalte krysspunkter. Når det kommer til oppløsningen har Nikon vist moderasjon og nøyd seg med 20,9 megapiksler, noe som muligens er nødvendig på grunn av at kameraet skal være i stand til å prosessere svært mange bilder svært raskt. Bufferen skal faktisk være i stand til å ta hele 200 bilder i RAW-format før den må stoppe opp for å «tenke» litt. I pressemeldingen skriver Nikon at dette gjør det teoretisk mulig å fotografere en hel 100-metersprint i en uavbrutt bildeserie.

Slik så Sony A7S ut på 409 600 ISO.

Et annet punkt som kameraprodusenten løfter frem er den ekstremt høye ISO-en som kan utvides til 3 280 000 (!), som er 8 ganger høyere enn Sonys ekstremt lyssensitive A7S II. Sonys kamera er utviklet spesielt for å klare seg godt i lite lys, men selv da blir bildene svært kornete fra ISO 51 200 og oppover, og på maks ISO 409 600 er bildene nesten ubrukelige. Vi er derfor veldig spente på hvordan bildene fra Nikon D5 på høyeste ISO vil se ut, men vi tipper de blir ekstremt kornete. Men i noen tilfeller, kanskje særlig for pressefotografer, er ekstremt kornete bilder bedre enn ingen bilder, så det er jo fint å ha muligheten, og bildene ser antakeligvis gode ut på mer moderate ISO-verdier.

Nikon D500

D500 kommer med samme oppløsning som storebror D5, men på en mindre APS-C-bildebrikke, noe som sannsynligvis betyr at kameraet ikke blir like bra som D5 på høyere ISO-verdier. Ikke overraskende lar ikke Nikon oss presse ISO-en fullt så høyt heller, men med en maks ISO på 1 640 000 er ikke D500 langt bak.

Nikon D500.

I pressemeldingen legger Nikon vekt på at D500 vil egne seg godt for fotografering av sport eller ville dyr med teleobjektiver, da cropfaktoren i praksis gir deg litt mer rekkevidde. Skuddtakten på 10 bilder i sekundet er ikke like god som på D5, men likevel bra til et speilreflekskamera å være, og vil antakeligvis være nok for de fleste. Autofokusen har de samme spesifikasjonene som hos D5, noe som ser bra ut for fartsglade fotografer.

Begge kameraene kan ta opp video i 4K-oppløsning med opp til 30 bilder i sekundet, og hvis du gjør opptak i full HD skal kameraet kunne bruke den ekstra oppløsningen til å digitalt stabilisere bildene dine. Vi har ikke fått vite norsk pris på D500, men veiledende pris i USA er satt til 1999,95 dollar, nærmere 18 000 norske kroner, så vi forventer at den norske prisen ender på godt over 20 000 kroner.

Nikon produserte kameraer lenge før den digitale revolusjonen, og med dette kameraet gjorde de honør til de gode, gamle arbeidsjernene >>

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
Les også
13 ting du må ha, bør ha, eller som bare er kjekt å ha
Les også
Her er de beste tipsene fra en av Norges dyktigste naturfotografer
Les også
Nikon 1 J5: Svært kompakt og lettfattelig systemkamera
Les også
Nå kan det bli bedre å være Nikon-eier
annonse