Til hovedinnhold

Neste Android kan støtte 64-bit

Intel-planer kan tyde på et skred av 64-bit Android-mobiler i nær fremtid.

Da Apple lanserte sin nye toppmodell iPhone 5S forrige uke, gjorde de et stort poeng ut av at dette var den første mobiltelefonen med 64-bit prosessor og et operativsystem med støtte for 64-bit.

Nå kan 64-bit-støtte være underveis også for Android, skriver Android Authority.

Under en presentasjon på forrige ukes Intel Developer Forum i San Francisco snakket Intel om sine fremtidsplaner. Da kom de blant annet inn på ulike operativsystemer, som Windows og Android.

64-bitstøtte ble nevnt av Intel som en kommende «forbedring» i Android-enheter som har Intel-brikke. Intel bekreftet ikke at 64-bit-støtte vil komme i den neste Android 4.4 KitKat-versjonen, men Android Authority mener dette er sannsynlig.

Intel presenterte sine fremtidsplaner på Intel Developer Forum.Foto: Android Authority

64-bit-prosessorene kommer for fullt

Det er rundt ti år siden PC-ene tok steget over fra 32- til 64-bitverdenen, nå er det smartmobilenes tur. Det innebærer at operativsystemet og apper skrevet for å utnytte 64-bit-mulighetene vil kunne adressere mer minne (mer enn 4 GB RAM), og prosessoren har et instruksjonssett og registre som kan brukes til å behandle større datamengder samtidig. Fordelene med 64-bit ser vi imidlertid først når både operativsystem og apper er optimalisert for å utnytte mulighetene i denne teknologien.

Intel har allerede en 64-bit-prosessor for mobiltelefoner og nettbrett, med kodenavn Bay Trail. Samsung annonserte også nylig at de vil komme med de første enhetene med 64-bit-prosessor en gang neste år, ifølge Korea Times.

Prosessoren i Apples A7-systembrikke støtter 64-bit-instruksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

– Ikke på kort sikt. Men ja, våre neste smartmobiler vil ha 64-bitprosessor, sa JK Shin, en av Samsungs toppsjefer, til Korea Times.

Les mer om Samsungs 64-bit-prosessor her

Dermed kan det se ut til at Samsungs kommende Galaxy S5-mobil vil bli Samsungs første 64-bit-mobil.

Det er sannsynlig at en kommende 64-bit Samsung Exynos-brikke vil benytte ARMv8, som er en 64-bit-arkitektur som også benyttes i Apple A7-brikken.

Apple sendte på mandag ut en melding hvor de oppfordret apputviklere til å sende inn 64-bit-apper så fort som mulig, slik at de ble tilgjengelige før iPhone 5S blir tilgjengelig i enkelte land på fredag.

Les også: Ny iPhone 5S fikk 64-bit-prosessor »

annonse