Til hovedinnhold

– Gamle mobiler truer bedriften

Sensitiv informasjon kan havne på avveie når ansatte
beholder den gamle mobilen, advarer Telenor.

Halvparten av alle som får ny mobil av arbeidsgiver, velger å beholde den gamle. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Telenor. Hver femte er bekymret for at personlig informasjon kan komme på avveie hvis de leverer mobilen til gjenvinning.

Nå advarer både Telenor og Nasjonal sikkerhetsmyndighet mot at det ligger hundretusener av gamle mobiltelefoner med potensielt sensitive data rundt i norske hjem.

– Den økte bruken av smarttelefoner utgjør en sikkerhetsrisiko for norske bedrifter. Folk bør tenke på at mobilen også fungerer som kredittkort, nettbank og familiealbum. Hvis den ikke leveres til gjenvinning eller slettes på andre måter kan det få alvorlige konsekvenser, sier Fredrik Ruud Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i en pressemelding.

Vil at flere skal resirkulere

Telenor ønsker at flere skal bruke skal bruke tjenesten «brukt mobil, nye muligheter», der man kan levere inn sin gamle mobil til sikker sletting og gjenvinning. Innsamling av gamle mobiler foregår blant annet på arbeidsplasser, på nett og i Telenor-butikkene. I tillegg tjener mange lokale idrettslag penger på å samle inn telefoner på dugnad.

– Vi kan til og med tilby låste beholdere med sikkerhetsklarert personell om kunden har et slikt behov, sier Telenor Norges-sjef Svendsen.

All informasjon på innkomne mobiler blir slettet, og mobilene blir så gjenbrukt eller gjenvunnet. Siden starten i 2009 har Telenor samlet inn 400 000 mobiler gjennom ordningen.

Les mer: Spioner stjal Telenor-sjefenes passord >>

annonse