Til hovedinnhold

– NSA stanset angrep som kunne ødelagt USAs økonomi

Byrået avverget angivelig et massivt dataangrep fra Kina.

Pavel Ignatov/Shutterstock.com, Wikipedia Commons

Det amerikanske etterretningsbyrået NSA har havnet i et meget dårlig lys etter utallige og ennå pågående avsløringer av de omfattende overvåkningstiltakene byrået er involvert i.

Nå har det dukket opp en nyhet som potensielt kan bidra til å rettferdiggjøre en del av NSAs virksomhet, vel å merke dersom det viser seg å være sant.

Avverget massivt angrep

Avisen Business Insider melder nå om et innslag i det kjente nyhetsmagasinet «60 Minutes» på TV-kanalen CBS i helgen, hvor NSA hadde en mildt sagt oppsiktsvekkende opplysning å dele med offentligheten.

I innslaget fortalte sjefen for NSAs såkalte «cyber defense»-enhet, Debora Plunkett, nemlig at byrået har stanset et storstilt dataangrep som kunne ha ødelagt datamaskiner over hele USA, og dermed også forårsaket enorm skade på både den nasjonale og globale økonomien.

Det ser ikke ut til at Plunkett gikk i teknisk detalj om det påståtte angrepsforsøket, men det skal visstnok ha dreid seg om et angrep mot BIOS-systemet, altså det innebygde programmet som blant annet aktiverer maskinvaren og operativsystemet i en datamaskin.

Ifølge Plunkett ville angrepet tatt form som et virus forkledd som en programvareoppdatering, og hun bekreftet at det trolig hadde fungert dersom det hadde blitt aktivert.

Fikk kritikk for innslaget

NSA har selv ikke opplyst hvem som står bak angrepsforsøket, men kilder som CBS har vært i kontakt med skal visstnok ha sagt at det er Kina som er ansvarlige.

Det er imidlertid allerede sådd noe tvil om troverdigheten til disse opplysningene. Rett etter at 60 Minutes-innslaget ble sendt fikk programmet kritikk fra flere hold, deriblant andre profilerte journalister.

Kritikken gikk blant annet ut på at 60 Minutes ikke slapp til noen NSA-kritikere eller skeptikere i innslaget, og at saken dermed ble ensidig og lite kritisk.

En journalist i avisen The New Yorker skrev for eksempel en syrlig melding på Twitter hvor han kalte innslaget «pinlig», og berømmet samtidig NSAs kommunikasjonmedarbeidere, som han mente burde få en lønnsforhøyelse.

Nå får vi kanskje snart et «nytt» NSA: Presidentens innsatsgruppe har lagt frem forslag »

(Kilde: Business Insider)

annonse