Til hovedinnhold

Gjennombrudd for tankestyring

For første gang kan forskerne styre roboter trådløst med tankene.

Fred Field for Brown University

Forskere ved Brown University i USA har utviklet en sensor som kan implanteres i hjernen, og overføre signaler fra opptil 100 nevroner trådløst ut til omverdenen. Signalene kan brukes til for eksempel å fjernstyre roboter. Man har tidligere klart å gjøre lignende, men dette er første gang det er gjort trådløst.

Les også: Nå kan du ta legesjekken med mobilen

Enheten med elektronikken og radiosenderen er hermetisk forseglet, og sender gjennom safirglass. Selve sensoren er koblet til med en ledning.Foto: Brown University

– Denne har funksjoner som på mange måter ligner på en mobiltelefon, bortsett fra at kommunikasjonen som sendes ut er hjernen som snakker trådløst, sier professor Artu Nurmikko ved Brown University. Han er en av oppfinnerne av enheten.

En slik enhet kan ha mange bruksområder, for eksempel kan den gjøre mennesker med funksjonshemminger i stand til å kontrollere roboter og ulike apparater bare med tankekraft. Den kan også brukes til å samle inn data fra hjerneaktivitet og analysere dette.

Ikke testet på mennesker ennå

Røntgenbilder som viser en implantert sender på forsøksdyr.Foto: Brown University

Selve enheten er en liten boks på 5,6 x 4,2 x 0,9 cm. Boksen er laget i titan, og inneholder batteri og elektronikk som sørger for å prosessere data fra en liten ekstern sensor som fanger opp signaler fra hjernebarken. Inne i boksen er det også en radiosender som sender data trådløst til en mottaker som kan befinne seg opptil én meter unna brukeren. Dataene overføres med en hastighet på 24 Mbps via frekvensbåndene 3,2 og 3,8 GHz.

Man skulle kanskje tro at det ville være upraktisk å få ladet opp batteriet i en enhet som befinner seg inne i kroppen, men dette gjøres selvfølgelig via induksjonslading – det vil si at den lades trådløst, slik som på enkelte nye mobiltelefoner som Nokia Lumia 920.

Foreløpig er ikke enheten godkjent for bruk på mennesker. Men forskerne har testet den med hell på tre griser og tre aper. Dette vil på sikt kunne bety betydelige fremskritt innenfor hjerneforskning på mennesker, mener forskerne. Særlig det at overføringen foregår trådløst vil være viktig, siden det gir større bevegelsesfrihet.

Les også om alt det vanvittige helsetilbehøret du får til mobiltelefonen:

(Kilde: Brown University)

Mer om
annonse