Nyhet

Denne enkle kretsen kan doble ytelsen på det trådløse nettet ditt

Utnytter frekvensbåndet på en helt annen måte.

En stor utfordring med tanke på dagens WiFi- og LTE-nettverk er at radiokretsene er begrenset til å gjøre én ting om gangen, enten sende eller motta signaler. Dette problemet har et team med forskere ved University of Texas nå trolig greid å løse.

Hvis radioen hadde sendt og mottatt signaler på samme tid ville det skapt en rekke forstyrrelser, siden radioen aldri ville vist om signalet som det hadde ferten av nettopp var sendt fra seg selv eller om det kom fra en sender lengre unna.

En tradisjonell løsning for å få radioer til å kjøre med full dupleks, altså at de sender og mottar samtidig, er å bruke en sirkulator. Denne veksler på hvordan signalets gang går i radioen, og det er mulig å sende og motta signaler samtidig.

De gamle løsningene var tunge, dyre og digre

Professor Andrea Alù.Foto: University of Texas

Dog har denne sirkulatoren et problem, den er stor, tung og dyr. I tillegg baserer den seg på kraftige magneter laget av sjeldne metaller. Med andre ord slettes ikke egnet i en mobiltelefon eller en bærbar datamaskin.

Det forskerteamet har gjort er å lage en sirkulator som ikke benytter magnetisme, men tar i bruk mer tradisjonelle materialer som vi finner i kretskort. Nå er enheten fremdeles hakket for stor til å brukes til noe fornuftig, men dette er en prototype som forskerne regner med at de skal kunne gjøre ganske liten.

Professoren som leder prosjektet, Andrea Alù uttaler at den nye sirkulatoren er billig, kompakt og lett. Med andre ord kanske så godt egnet for nettopp mobiltelefoner og datamaskiner.

Kretsen fungerer omtrent som en rundkjøring med tre veier.Foto: University of Texas

Gjør det enkelt å skille signalene

Denne sirkulatoren gjør en del endringer med signalet den sender fra seg, slik at det skal være veldig enkelt å skille signalet fra det som mottakerdelen plukker opp.

Den kan på mange måter minne om en rundkjøring, med tre veier. Signalet kan bare gå én vei i rundkjøringen, og må ut ved første anledning. Sender radioen et signal inn i den første porten må signalet ut ved port to, og kommer signal til port to må det av port tre. Signaler til port tre går ut av den første porten igjen.

Sirkulatoren skal kunne tilpasses en hel rekke med forskjellige frekvenser, og med tanke på hvor full eteren har blitt av ulike frekvenser høres dette ut som en god løsning. Så gjenstår det bare å se da, når vi faktisk får noen nytte av dette i praksis.

Er det trådløse nettet ditt tregt?
Isåfall bør du ta en kikk på Asus' nye verstingmodell »

(Kilder: University of Texas, via Technology Review)

Les også
Slik får du bildet trådløst fra PC, mobil og nettbrett
Les også
Derfor bruker leserne våre hundretusener på «folding»
annonse