Tek.no

Nyhet

Foxconn stenger fabrikk etter masseslagsmål

– De må få litt tid til å roe seg ned.

Baidu Tieba
Niklas Plikk
24 Sept 2012 12:05

Foxconn, den massive elektronikkprodusenten som lager utstyr for selskaper som Apple, Dell og Nintendo, måtte nylig stenge en av fabrikkene sine. Årsaken var et massivt slagsmål mellom 2000 ansatte på utsiden av fabrikken. Det hele endte med 40 skadde og flere ansatte som ble arresterte.

Stengte fabrikken

Slåssingen skal ha begynt mellom to rivaliserende arbeidergrupper utenfor en av de mange sovesalene inne på Foxconns områder. Selskapet har 1,3 millioner ansatte, og mange av dem sover inne på området.

Slåsskampen skal ha begynt rundt 11-tiden på kvelden, og eskalerte raskt i størrelse. Da politiet endelig fikk stoppet krangelen, var det omtrent 2000 personer innvolvert. Bilder fra hendelsen viser knuste vinduer, ødelagte gjerder og utstyr, og det er også rapportert at biler ble veltet under opptøyene.

Det hele endte med at fabrikken arbeiderne jobbet i ble stengt ned klokken fem på natten, og all produksjon ble umiddelbart stoppet. Akkurat hva som blir produsert i nettopp den fabrikken vil ikke Foxconn si noe om. De opplyser imidlertid om at 79 000 personer jobber der til vanlig.

Fabrikken vil forbli stengt hele mandag, men muligen gjenåpnes igjen på tirsdag. Ifølge en offisiell uttalelse fra Foxconn trenger de ansatte litt tid til å roe seg ned. I tillegg trenger politiet tid til å etterforske årsaken til slåsskampen. Foxconn står fast på at det er lite sannsynlig at kranglingen var jobbrelatert.

Kritikkverdige arbeidsforhold

Foxconn har fått mye internasjonal oppmerksomhet det siste året på grunn av deres dårlige arbeidsvilkår. Tvungen overtid, lave lønner og farlige maskiner er bare et par av klagene selskapet har fått, og etter at Apple-sjefen Tim Cook var på besøk i mars lovet de å fikse arbeidsforholdene.

I forrige måned hadde de gjennomført flere av målene de hadde satt, og kunne blant annet skryte av at de ansatte ikke lenger kunne jobbe mer enn 60 timer i uka.

Les også: Apple-fabrikkene får bedre arbeidsforhold

(Kilde: Bloomberg)

Les også
– Playstation 4 pakkes av ubetalte studenter
Les også
Apple-fabrikkene i Kina får bedre arbeidsforhold
Les også
– Apple har blitt mye flinkere
Les også
Nå skal Foxconn rydde opp
annonse

Les også