Til hovedinnhold

– IT-gigantene vil tape milliarder på NSA-skandalen

Det viser en ny rapport.

24Novembers, Shutterstock / Hardware.no

De fleste store skytjenestene på Internett tilhører amerikanske nettgiganter, som Microsoft SkyDrive, Apple iCloud og Google Drive. En ny rapport hevder at disse selskapene, og andre amerikanske nettskyleverandører, vil tape store summer de neste årene på grunn av overvåkningsskandalen rundt programmet Prism.

Anslaget viser at selskapene vil tape mellom 21,5 og 35 milliarder dollar i løpet av de neste tre årene, som en konsekvens av skepsisen avsløringene har ført til.

Mange har sagt opp

Det er ITIF, eller The Information Technology and Innovation Foundation, som står bak rapporten. Dette er en forskningsorganisasjon som jobber for å fremme teknologisk innovasjon og produktivitet i USA.

De har regnet seg frem til tallene basert på undersøkelser blant medlemmene til Cloud Security-alliansen. 10 prosent av de ikke-amerikanske selskapene som ble spurt indikerte at de hadde sagt opp sin amerikanske skytjeneste, og samtidig sa 56 prosent at de mest sannsynlig ikke ville bruke en slik tjeneste.

Organisasjonen påpeker samtidig at tallgrunnlaget foreløpig er noe tynt, men at det er en klar utvikling. Målingene ble utført i juni og juli.

Utviklingen i nettskymarkedet. Foto: ITIF

ITIF har videre estimerer at det gobale nettskymarkedet vil vokse til hele 207 milliarder dollar innen 2016. De har så regnet seg frem til hvor mye av denne verdien ikke-amerikanske selskaper vil kapre av denne veksten, som de ikke kunne tatt fra amerikanerne om Prism-avsløringen ikke hadde funnet sted. Tapet på opptill 35 milliarder for amerikanerne er altså tapt vekst.

Grafen som viser den forventede utviklingen kan du selv se til høyre. I denne er det tydelig at de amerikanske selskapene vil ha en lavere vekstfart enn de europeiske over de neste årene, så sant spådommen fra ITIF slår til.

Du kan lese rapporten i sin helhet her.

Prism-avsløringen nevnte både Google, Dropbox, Apple og Microsoft spesifikt som selskaper NSA hadde full tilgang til data fra. IT-gigantene har hele tiden nektet enhver form for deltagelse i programmet, og trygler nå amerikanske myndigheter om å få fjernet munnkurvene de er pålagt.

Overvåkningsskandalen har ledet til at flere ønsker å være anonyme på Internett:
Vi forteller deg hvordan du kan holde deg helt skjult »

Vil du lagre filene dine helt beskyttet i nettskyen?
Hardware Ekstra: Slik lagrer du helt annonymt og sikkert »

(Kilde: ITIF, via Washington Post)

annonse