Til hovedinnhold

Krystallklar 120-åring

Carl Zeiss, grunnleggeren av Carl Zeiss AG (opprinnelig Carl Zeiss Jena)

Firmaet begynte sitt liv i byen Jena, sentralt i Tyskland, i 1846, men det var i mars 1890 at de første objektivene ble produsert. Siden den gang har optikk fra Carl Zeiss besøkt både verdensrommet og Hollywood.

Carl Zeiss AG, som bedriften egentlig heter, har en merittliste av de sjeldne. I 1896 lanserte den Planar-objektivet, som fortsatt er i bruk i dag. I 1902 patenterte den designet som skulle gi opphav til det berømte Tessar-objektivet, og i 1935 oppfant den antirefleksbelegget. I 1943 utviklet den MTF-metoden for måling av objektivkvalitet. Månelandingen i 1969 ble fotografert med Carl Zeiss-optikk, og det samme gjelder en rekke kjente filmer, deriblant Lord of the Rings.

Siden 1990-årene er Zeiss-optikk blitt tilgjengelig for stadig flere brukere. Sony har laget kompakt- og videokameraer med Zeiss-optikk siden 1996. Nokia har brukt Zeiss-optikk til sine mobiltelefon-kameraer siden 2005, og i dag er det mulig å få Zeiss-objektiver til speilreflekser fra både Canon, Nikon, Pentax og Sony.

– Carl Zeiss har vært med på å forme fotografiens historie. Bedriften har utvilsomt vist at den tåler en utfordring, sier Winfried Scherle, leder for objektivavdelingen, i firmaets pressemelding i anledning jubileet.

For mer informasjon, se bedriftens websider.

Les også: Er det en fugl? Er det et fly?

Les også: Carl Zeiss med supervidvinkel

Les også: Verdens største kameraobjektiv

annonse