Tek.no

Nyhet

Oktober blir en dyr måned

Kanskje du bør klippe kredittkortet - denne måneden er det nemlig alt for mye å bruke penger på.

Montasje: Akam.no
3 Okt 2012 14:00

Systemkameraer

Det er den tiden på året. Photokina er over, og et utall tastaturer rundt omkring er nedsiklet av kameraentusiaster som venter på det siste nye. For i kjølvannet av Photokina er det mye morsomt som kommer. Sony har virkelig slått på stortromma, og kommer blant annet med verdens første kompaktkamera utstyrt med en fullformatsbrikke, i tillegg til en rekke andre nyheter. Lensbaby byr dessuten opp til dans med sin nyhet og endelig kan vi kjøpe Canons bidrag til det speilløse markedet. Oktober blir helt okey.

Sony Cyber-shot DSC-RX1.

Sony Cyber-shot DSC-RX1

Dette er verdens første kompaktkamera som er utstyrt med en fullformatsbrikke. Kameraets oppløsning er på hele 24 megapiksler. Med et ISO-område på 50-25600 får man muligheter for det meste. RX1 får et Carl Zeiss-objektiv med brennvidde på 35 mm, og en største blender på f/2.0. Objektivet består av 8 elementer - 3 av dem asfæriske - i 7 grupper, og nærgrensen blir på 20 cm. Fem bilder i sekundet skal det også klare, i full oppløsning, samt 14-bits RAW-filer. På plass er også filming i fullHD. Kameraets tilbehørssko, er av en ny type som Sony kaller "Multi Interface Shoe". I den skal man kunne benytte en ekstern blits, optisk søker, eller en elektronisk søker, alt etter behov. Så var det prisen da. Godsaker som dette er ikke billig, og veiledende norsk pris blir i følge Akams kilder 24.000 kroner når det kommer på markedet allerede i oktober.

Sony SLT-A99.

Sony Alpha A99

I tillegg til RX1 kommer Sony med mer fullformatsmoro i oktober. Fullformatbrikken er nesten identisk med den som sitter i RX1, med det unntak at sistnevnte ikke har A99s 102 fasedetekterende AF-punkter. Oppløsningen er på 24,3 megapiksler med ISO-verdier fra 50-25600. Kameraet skal kunne klare opp til 6 bilder per sekund, selv med 14-bits RAW. A99 får 19 fokussensorer, hvorav 11 er av kryss-typen, og et dobbelt fokussystem som også gjør bruk av 102 fokuspunkter på selve bildebrikken. Fokussystemet skal også gi brukeren muligheten til å forhåndsdefinere hvilken avstand autofokusen skal arbeide innenfor, slik at man enkelt kan begrense feiltreff. Videoopptak får du selvsagt - FullHD progressivt i 50 bilder per sekund. Sony A99 blir tilgjengelig i Norge i midten av november 2012 og får en veiledende pris på 20.000 kroner.

Sony NEX-5R.

Sony NEX-5R

Sony NEX-5R får samme oppløsning og størrelse som tidligere, en 16.1 megapiksler APS-C brikke. Den skal være helt nyutviklet og har fått fasedetekterende autofokus. I motsetning til tidligere modeller kan Sony NEX-5R benytte seg av følgefokus under seriebildetakning - helt opp til 10 bilder/sekund der forgjengeren låste fokusen etter det første bildet. Blant de litt mer synlige detaljene finner vi en vridbar LCD-skjerm, lik den hos Sony NEX-F3, som kan vippes 180 grader. Den er berøringssensitiv og har fått en ny berørings-utløserfunksjon. Som første NEX-kamera får NEX-5R støtte for applikasjoner, og denne tjenesten får navnet "PlayMemories Camera Apps".

Sony NEX-5R kan ta opp video i full HD med 50 bilder per sekund, progressivt. Brikken støtter ISO-verdier fra 100 til 25600 for vanlige stillbilder, og antageligvis et (par) hakk lavere for video. Kameraet kommer i sølv, hvit og svart og får en pris på 6100 norske kroner for kun huset og cirka 7000 kroner i kit med 18-55mm f/3.5-5.6 OSS. Det ventes å være tilgjengelig fra midten av oktober her i Norge.

Sony NEX-6.

Sony NEX-6

Det er uten tvil Sonys måned. Et nytt speilløst systemkamera ser også sitt snitt til å komme i oktober, nemlig Sony NEX-6. Det blir utstyrt med en sensorbrikke på 16 megapiksler og det samme autofokussystemet som NEX-5R benytter. I likhet med NEX-5R får også dette kameraet støtte for applikasjoner. Høyeste ISO-verdi blir 25600 og NEX-6 skal kunne klare et tempo på opptil 10 bilder i sekundet. NEX-6 kommer på markedet i oktober og får en norsk veiledende pris på 6.500 kroner for kun kamerahuset.

Canon EOS M.

Canon EOS-M

Canon har lenge sittet på gjerdet når det gjelder speilløse systemkameraer, og er sist av de store produsentene som lanserer sitt eget system av typen. Canon har designet egne objektiver til EOS-M-systemet, men med en adapter kan du bruke både EF- og EF-S-objektiver, som brukes til Canons speilreflekser.

EOS-M er utstyrt med en APS-C-bildebrikke, samme størrelse som man finner i Canons amatør- og entusiastmodeller. Dermed skal EOS-M ha gode muligheter for å hamle opp med disse kameraene. Kameraet får en 18 megapiksels hybrid-CMOS-brikke, den samme som er i Canon EOS 650D (link), og EOS-M har en ISO-rekkevidde fra 100-12800, med et ekstra trinn opp til 25600.

Kameraet er godt for 4,3 bilder i sekundet som deretter lagres til et SD-kort. En selvfølge er det at kameraet filmer i fullHD, med en bildefrekvens på opptil 30 bilder i sekundet. Går du ned til 1280x720, får du opptil 60 bilder i sekundet. Skjermen er på tre tommer og er berøringssensitiv. Oppløsningen blir på 1,04 millioner bildepunkter.

EOS M kommer i butikkene i løpet av oktober, og vil koste 7490 norske kroner med et 18-55mm kitobjektiv.

På neste side kan du lese mer om oktobers video- og objektivnyheter.

Les også