Tek.no

Nyhet Her er verdens kraftigste datamaskin

Verdens kraftigste datamaskin kommer fra Japan

K Computer fra Fujitsu er tre ganger raskere enn kinesisk forgjenger med 8,2 petaflops.

21 Juni 2011 14:10

Konkurransen om å ha verdens kraftigste supercomputer hardner til – og den nyeste kongen på tronen er den japanske K Computer fra Fujitsu. Datamaskinen er hele tre ganger så rask som sin kinesiske rival Tianhe-1A, som var den forrige tittelholderen.

Den kraftige datamaskinen har en ytelse på 8,2 petaflops og befinner seg på Riken Advanced Institute for Computational Science i Kobe, Japan. Ytelsen til K Computer, eller bare K, skal være tilsvarende å knytte sammen én million vanlige stasjonære PC-er.

Enda bedre ytelse på vei

Supermaskiner som dette blir brukt til blant annet simulering av jordskjelv, klimamodeller, atomforskning, utvikling og testing av våpen, oljeleting, børshandel og mye annet.

K består av 672 sammenknyttede kabinetter med hvert sitt hovedkort. Planen er å øke størrelsen opp til 800 kabinetter, og dette vil ytterligere øke hastigheten – som per nåværende tidspunkt overgår den kombinerte ytelsen til de fem nærmeste rivalene.

Selv om supermaskinen er relativt energieffektiv, bruker den likevel nok elektrisitet til å forsyne nesten 10 000 hjem med strøm. Strømforbruket koster rundt 10 millioner dollar årlig, noe som tilsvarer 55 millioner kroner.

Raske endringer

Japan og Kina har fire av fem topplasseringer på topp 500-listen over verdens kraftigste datamaskiner. K er Japans første topplassering siden 2004, og USA og Kina er de eneste andre landene som har holdt tittelen.

Rangeringen blir foretatt hvert halvår og endrer seg fortløpende, noe som illustrerer hvor rask utviklingen er innen datamaskiner. Datamaskinen som ledet i juni 2008, en maskin ved Los Alamos National Laboratory i New Mexico, er for eksempel blitt dyttet ned til 10. plass tre år senere.

(Kilder: The New York Times, Top 500)

Les også
Bygger supercomputer med ARM-prosessorer
Les også
Kina bygger superdatamaskin
Les også
Japan investerer milliarder i ny superdatamaskin
Les også
IBM gir opp å bygge verdens raskeste superdata
Les også
NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin
Les også
Intel vil bygge ny superdatamaskin innen 2018
Les også
Nord-Korea lanserer egne datamaskiner
Les også
USA skal ta igjen kineserne
Les også
Superdatamaskiner blir tusen ganger raskere
Les også
Tyskland med verdens kraftigste
annonse

Les også