Til hovedinnhold

Nå må han rydde opp i Facebook

Vi har gjort en rekke feil, innrømmer Mark Zuckerberg.

Det føderale konkurransetilsynet (FTC) i USA har avsluttet en etterforskning av Facebook, etter at selskapet ble klaget inn for tilsynet med beskyldninger om uredelig forretningspraksis og for å ha villedet brukerne, skriver blant andre New York Times.

På tirsdag offentliggjorde FTC resultatet av etterforskningen, som konkluderer med at Facebook i en rekke tilfeller har misledet brukerne med hensyn til hvordan deres personlige informasjon blir brukt.

Må informere
Direktør i avdelingen for forbrukerrettigheter i FTC, David Vladeck, sier til New York Times at forliksavtalen medfører at Facebook må informere brukerne om hvordan personlig informasjon blir delt, også i nye produkter og tjenester som blir introdusert, i 20 år framover i tid. Videre må Facebook akseptere at selskapet blir personvernrevidert av en uavhengig part annenhvert år de neste 20 årene.

Dette er de alvorligste anmerkningene fra FTC:

  • I desember 2009 endret Facebook innstillingen for ting som var privat (vennelister og liknende) til offentlig, uten forvarsel og uten samtykke fra brukerne.
  • Facebook har sagt at tredjeparts-applikasjoner bare har begrenset tilgang til informasjon, mens i virkeligheten har de hatt tilgang til nesten all informasjon om brukerne.
  • Facebook har villedet brukerne med personverninnstillinger der du kan begrense hva du deler av informasjon til for eksempel ”bare venner”, mens det i virkeligheten har betydd dine venner, men samtidig også hvilken som helst applikasjon dine venner bruker.
  • Facebook har hevdet å ha en godkjenningsordning som verifiserer at applikasjoner er sikre, Facebook har ikke hatt noen slik ordning.
  • Facebook har lovet brukerne å ikke dele deres personlige informasjon med annonsører, men har gjort det likevel.
  • Facebook har hevdet at de sletter brukernes bilder og videoer når de deaktiverer eller sletter sin konto, men det har Facebook ikke gjort.
  • Facebook har hevdet å overholde reglene i rammeverket som regulerer overførsel av data over landegrenser (US-EU Safe Harbor Framework), men har likevel ikke overholdt reglene.

Forliksavtalen som FTC har fremlagt for Facebook går nå inn i en offentlig kommentarperiode, som betyr at folk i USA kan komme med sine synspunkter på hvorvidt avtalen er rettferdig, skriver Sophos.

En rekke feil
Facebook-sjef Mark Zuckerberg innrømmer i et lengre blogginnlegg at selskapet «har gjort en rekke feil», men at flere av bemerkningene FTC har påpekt allerede skal være rettet, skriver New York Times.

Uansett er det betimelig å stille spørsmålstegn ved Zuckerbergs troverdighet. Sikkerhetsekspert Chester Wisniewski i Sophos påpeker også at forliksavtalen synes for mild, fordi den ikke innebærer at Facebook må innrømme skyld i lovbrudd.

annonse