Til hovedinnhold

Amobils spådommer for 2010

Det rette tilbehøret er alltid viktig. For å spå årets viktigste endringer og utviklinger tar redaksjonen på seg tenkehetter og snowjogs. Vi regner derfor med at de påfølgende avsnitt vil være usedvanlig treffsikre.

Virus på mobilen i 2010?

Antivirusprodusenter har spådd storinnrykk av virus på smarttelefoner i en årrekke og gjør det i år igjen. Dette har vi liten tro på. Det blir riktignok stadig mer nedlastbar software i omløp, men et av grunnlagene for den store utbredelsen nedlastet programvare har fått er programvarebutikker. Så godt som alle de store programvarearkivene har en viss styring over hva slags programvare som havner der, og ondsinnet kode vil bli stoppet ganske fort. Noen mindre utbrudd forårsaket av programvare nedlastet fra andre kanaler vil vi nok fortsatt se, men i det store og hele vil nok virus fortsette å være et fenomen som først og fremst fins på Windows-baserte PC-er.

LTE eller 4G vil vokse kraftig i 2010.

Hva skjer med 4G(LTE) i året som kommer?

Netcom vil øke dekningen betraktelig for sitt nye 4G-nett, og de fleste av landets større byer vil ha dekning i løpet av året. De enorme hastighetene vi i dag ser vil ikke vedvare. Etter hvert som flere tar i bruk 4G vil hastigheten synke noe, men den vil fortsatt være langt bedre enn for dagens HSPA.

800 MHz-frekvensen vil bli auksjonert ut, men hverken Telenor eller Netcom vil ta den i bruk før året er omme.

HSPA - Super-3G i året som kommer

Siden det foreløpig er en stund igjen til vi får se mobiler med 4G innebygget vil vi nok se en videre satsing på HSPA og muligens vil vi få se en begynnende utrulling av HSPA+ i løpet av inneværende år. 900 MHz-frekvensen vil bli benyttet for å utvide HSPA-dekning, men igjen tror vi ikke dette er noe operatørene vil rekke i løpet av 2010.

Ny Bluetooth-standard

Mobiltelefoner med Bluetooth 3.0 vil komme i løpet av året. Den nye standarden ble adoptert av Bluetooth SIG i april i fjor, og nye varianter av Bluetooth har pleid å bruke svært kort tid fra godkjenning til ferdige produkter.

Et batteridrevet og bærbart aksesspunkt for mobilt internett.

Bærbare aksesspunkt

Sliter du i timesvis hver gang du skal surfe på internett med laptopen på hytta? Mifi er navnet på en batteridrevet enhet i lommestørrelse som deler mobilt internett via Wi-Fi. Dette er en løsning som allerede begynner å skyte fart andre steder, og med stadig større datakapasitet i mobilnettet tror vi at denne typen enheter vil være å finne i de fleste mobilforretninger innen året er omme. Muligens vil løsningen få drahjelp av subsidiering sammen med de vanlige mobile bredbåndsløsningene som er i salg i dag, og kanskje også sammen med den nye 4G-satsingen til Netcom.

Programvareportalene vokser videre

Programvareportaler vokser videre. Mobilspill vil bli stadig mer avanserte. De to viktigste klagene fra utviklere i dag er at Apples nåløye er svært vanskelig å komme gjennom og at noen systemer er uforholdsmessig vanskelige å kode for. Vi tror derfor at vi vil se en stadig større konsentrasjon rundt de åpne plattformene hva ny programvare angår.

Symbian vil fortsatt hevde seg.

Hva med Symbian?

Symbian er en av plattformene utviklerne klager over. Det tar for lang tid å utvikle programvare på tvers av det store antallet ulike Symbian-baserte enheter. Programvareutviklingen vil fokuseres stadig mer mot andre plattformer enn Symbian, og brukere på jakt etter store mengder programvare vil flokke seg omkring de Android, Maemo og Iphone.

Symbian er like fullt et godt system med mye eksisterende programvare tilgjengelig. Derfor regner vi med at Symbian i større grad vil overta Windows Mobiles plass i kontorrottenes hjerter.

Nokia N900 kjører Maemo 5.
Multitasking i Maemo 5.

Fremtiden for Maemo

Maemo 5 dukket opp i N900 og blir markedsført som noe av det nærmeste man kommer en fullverdig PC i lommeformat. Dog er systemet fortsatt i en forholdsvis tidlig fase, og det vil nok ennå ta en tel tid før Maemo kan hamle opp med de mest utbredte systemene. Det vil nok komme flere Maemo-baserte terminaler før året er omme, men det er fortsatt Symbian som regjerer hos Nokia.

Android og veien videre

Store krefter er i sving, og vi fikk en forsmak på året som kommer med lekkasjen av HTCs portefølje for 2010 mot slutten av fjoråret. 2010 vil bli dominert av Android-baserte terminaler.

Bada

Samsung satser tungt for tiden og har lansert Bada, et Linux-basert operativsystem med åpen kildekode. En del av Androids suksessoppskrift så langt har vært Android Market med haugevis av programvare tilgjengelig for nedlasting. Her går Samsung for blåkopi, og med Bada Challenge er det store penger i vinden for de som ønsker å utvikle programvare for det nye systemet.

Minst to terminaler vil være å finne i butikkene før året er omme. Samsung har til en hver tid flere titalls terminaler i omløp, og slett ikke alle når norsk jord. Vi regner med at det totale antallet Bada-baserte terminaler fort kan krype opp mot åtte før året er omme, men vi tar noe forbehold ettersom vi altså ikke kan forvente at alle dukker opp i det norske markedet.

Nye plattformer

Etter mange år med mer eller mindre tomt prat hva Linux på mobilen angår er ting endelig begynt å skje. Maemo har eksistert en stund på Nokias surfeplater og har endelig gjort sin debut i en mobiltelefon. Bada er på vei og Android er allerede en braksuksess. Markedet er åpent og vi tror ikke Bada blir det siste hakket på Linux-stammen. Vi regner med at en eller flere konkurrenter vil bli annonsert i løpet av 2010. Om konkurrentene vil bli frontet av innholds- og tjenesteleverandører eller mobilprodusenter er vi dog ikke sikre på foreløpig. Det er dog svært mange aktører på begge sider som sitter på ressurser og muligheter nok til å hevde seg.

Nye produsenter hevder seg?

Det fins svært mange mobilprodusenter i dag, og kun et fåtall av disse er tilgjengelige på det norske markedet. De produsentene som har produkter tilgjengelige på norsk jord er forholdsvis like i utformingen, og forbrukerne vet hva de vil ha. For mindre asiatiske produsenter har det frem til nå vært vanskelig å hevde seg i et marked der kravene skiller seg markant fra hjemmemarkedet. Med Android og andre åpne plattformer er ikke dette lenger noen hindring.

En helt ukjent aktør kan sette sammen et glimrende stykke maskinvare, og der de før bare ville vært halvveis gjenstår det nå kun å legge inn Android med noen små tilpasninger. Kinesiske Huawei er en av gigantene når det kommer til infrastruktur, og utstyr fra produsenten har i det siste begynt å bli tilgjengelig i form av kort for mobilt bredbånd og liknende. Vi tror vi vil se mer til både Huawei og flere andre aktører vi ikke har pleid å se i norske mobilutsalg tidligere.

Iphone

Apple kommer med ny Iphone til sommeren. Som vanlig vil det ikke være noen dramatisk oppdatering av konseptet de fleste trykkskjermtelefoner må finne seg i å måles mot. Apple vil stadig være en merkelig aktør som nekter å stille ut telefonen sin i nærheten av andre telefoner. Forhandlere vil måtte gå på enda et kurs for å selge herligheten, og Iphone vil fortsatt først og fremst finnes å få kjøpt med abonnement.

Gjenkjennelsesfaktoren vil beholdes, selv om vi nok vil se mindre kosmetiske endringer denne gang. Grensesnittet vil beholdes forholdsvis likt, med mulig unntak for flere forhåndsinstallerte funksjoner. Vi regner med at et forbedret kamera og 64 GB minne vil være hovedendringene.

Vinn eller forsvinn for LG

Elektronikkgiganten LG har vært så å si fraværende i norske butikkhyller i 2009. Med kun en håndfull modeller i salg, hvorav stort sett bare spydspissen KM900 Arena har sett butikkhyllene i særlig grad er det ikke fritt for at tankene strømmer i retning av Motorola og Siemens' siste år i handelen her på berget. Vi regner med at Mobile World Congress i februar vil gi en pekepinn på hvorvidt LG ønsker å være en kraft å regne med på mobilfronten de neste par årene.

To Android-baserte telefoner. Til venstre Xperia X10, Sony Ericssons kommende flaggskip.

Sony Ericsson?

Svenskjapanerne sliter i motvind om dagen. Den nye modellen X10 vil nok stake mye av veien fremover for selskapet. Med den sprekeste prosessoren som så langt har satt sine ben i en Android har vi høye forventninger. Sony Ericsson har vært flinke på multimediestøtte tidligere, og vil nok ikke være noe dårligere med X10. Med 8 megapikslers kamera ser dette ut til å kunne bli en vinner for Sony Ericsson. Vi tror 2010 blir et etterlengtet godt år for svenskjapanerne.

annonse