Til hovedinnhold

Nvidia: Så kraftig grafikkort må du ha for VR

Det er bare å finne frem lommeboka, ifølge grafikkortprodusenten...

Vegar Jansen, Tek.no

Nvidia har nå offentliggjort det selskapet mener er grafikkortene du bør gå for om du vil ha den rette smaken av VR når du til neste år smetter inn i virtuelle verdener ved hjelp av blant annet Oculus Rift eller HTC Vive.

Ikke særlig overraskende benytter grafikkortprodusenten VR-hypen til å reklamere litt for egne grafikkort, og nevner sitt GeForce GTX 970 som innstegsmodell for en god VR-opplevelse. Videre mener Nvidia GTX 980 og GTX 980 Ti er det aller beste du kan putte i maskinen din før du kobler opp et VR-sett.

Om du installerer siste versjon av GeForce Experience kan du sjekke om maskinen din er klar for VR-spilling.

I Nvidia Experience kan du se om PC-en din er klar for VR.

Det høres kanskje voldsomt ut å måtte bruke over 3000 kroner bare på grafikkortet for å få en god VR-opplevelse, men Nvidia er ikke alene om å anbefale så dyre og kraftige kort.

Fikk du med deg hvordan Oculus-kontroller ser ut?
Slik vil du spille VR-spill til neste år »

Hva med AMD? Eller prosessoren?

Disse grafikkortene anbefaler Nvidia.

Tidligere i år skrev sjefsarkitekt Atman Binstock i Oculus et eget blogginnlegg om de høye systemkravene som må oppfylles for at du kan nyte VR i all sin prakt. Akkurat som Nvidia fremholder han at deres GTX 970 er et minimumskrav, om du vil ha en jevn bildeflyt, noe som er svært viktig for realismens skyld når du spiller med VR-briller.

Når det kommer til AMD mener Oculus du minst bør investere i et Radeon R9 290. Ellers skal AMD-prosessorer være ute av bildet til fordel for en Intel i5-4590-prosesor eller bedre. 8 gigabyte minne anbefales også sterkt.

Lurer du på hvor mye Oculus vil koste?
Prisene kan ha lekket allerede »

Derfor er VR krevende

Det å spille med VR-briller stiller langt strengere krav til maskinvaren din enn tradisjonelle skjermer av flere grunner.

For å lure hjernen din til å tro at du er en del av den virtuelle verdenen må bildeoppdateringen for de to VR-skjermene ligge stabilt på over 90 FPS og forsinkelser i bildet, såkalt tearing eller riving, må dessuten elimineres. I tillegg må spillet rendres i en høyere oppløsning enn FullHD, som mange spiller med i dag. Ellers vil spilleren, grunnet kort avstand mellom øyet og skjerm, se alt for store piksler.

Binstock i Oculus forteller at den siste prototypen av Oculus Rift, som har en skjermoppløsning på 2160 x 1200 fordelt på to øyne og en oppdateringshastighet på 90 Hz, trenger hele tre ganger bedre grafikkytelse for å levere jevn bildeflyt enn en typisk FullHD-skjerm.

Vent med VR-oppgraderingen

Vi i Tek anbefaler deg å vente med å kjøpe grafikkort til VR-bruk til du faktisk sitter med et i hånda. Ingen vet helt sikkert når VR-hodesettene kommer på markedet, og det vil uansett ta en viss tid før spill er optimalisert for å kjøre på dem. Innen den tid kan både Nvidia og AMD ha lansert nye langt kraftigere grafikkort enn markedet tilbyr i dag, eller du kan sikre deg dagens toppkort for en rimeligere penge.

Selv om det etter hvert har kommet flere VR-aktører enn Oculus på banen, er det liten tvil om at det er nettopp disse brillene mange gleder seg mest til.

For et år siden testet vi Oculus Rift DK2:
Til tross for forbedringer virket ikke VR-brillene klare for lansering (Tek Ekstra) »

annonse