Slik skal musikkbransjen reddes
Høyre, IKT-Norge og IFPI inviterte i dag til seminar på Stortinget. Temaet for seminaret var fremtiden for musikkbransjen og hvordan ulovlig nedlastning av rettighetsbeskyttet materiale skal stanses. Forslagene som musikkbransjen selv la frem gir deg som både bruker nettet, liker musikk og gjerne vil støtte bransjen liten grunn til å smile.
Kommentar: Fremdeles dødfødt av musikkbransjen.
Et innblikk i fremtidens løsninger?
I forkant av seminaret så det ut til at det for en gangs skyld skulle diskuteres hva slags nye løsninger musikkbransjen må lansere for å få bukt med piratnedlastning. Et problem de selv mener er hovedgrunnen til at musikksalget synker, mens publikum likevel stadig konsumerer mer musikk. På dette seminaret var formålet å få debatten et hakk videre, og det så ut til at debatten skulle ta for seg hva slags løsninger musikkbransjen må få på plass for å løse problemet.
Som en av innlederne på seminaret, Arne Krokan, fra NTNU påpekte det er ved å utvikle nye gode foretningsmodeller at musikkbransjen kan få redusert ulovlig fildeling. Musikkbransjen selv er derimot fortsatt ikke enige i at dette er løsningen.
Kommentar: Musikkbransjen undergraver seg selv.
Vil heller ha kontroll
Selv var de langt mer opptatt av å stagge problemet ved å ta kontroll over din nettlinje. Jarle Savio, ansvarlig for Digital Satsning hos EMI, viste til at det allerede finnes lovlige musikkløsninger og la til at Apple med Itunes Store allerede i dag dekker det største behovet her i landet og at de vil få stadig nye konkurrenter. Sist vi i Teknofil testet de lovlige alternativene ble vi dessverre svært skuffet. Sannheten er at disse løsningene har lite og til dels mindre å tilby i forhold til både kjøp av en fysisk CD eller også alternativet musikkbransjen frykter mest, ulovlig nedlastning. I dagens delingskultur har musikkbransjen enormt mye å hente på å gjøre musikken delingsvennlig og skape modeller for dette som også gir penger til musikkbransjen. Dette ble lite diskutert på dagens seminar.
Derimot dreiet debatten fort inn på hvordan nettleverandørene kan interagere for å stanse ulovlig nedlastning, og her er det tydeligvis løsninger musikkbransjen har stor tro på. Musiker Arne Hurlen, kjent fra Postgirobygget, la ikke tvil på hva han ønsker fra nettleverandørene.
- Ulovlig fildeling er korrupt og destruktivt og det er naivt og feigt å påstå at det å stanse ulovlig fildeling er umulig. Her må det kreves trafikkfiltrering fra nettleverandørene. Vi kan ikke la fjortenåringer få styre hvordan samfunnet utvikles. Det er bare hester, idioter og en og annen idealist som jobber gratis, slo han fast til stor applaus fra musikkbransjen i salen.
Hurlen var med andre ord klar på sitt ståsted. Han mener løsningen på problemet er å nekte tilgang til nettsider som Mininova og The Pirate Bay. Her fikk han også sterk støtte fra Rune Ljostad fra advokatfirmaet Simonsen. Ifølge Ljostad er det nettopp nettleverandørene som sitter på nøkkelen. Kun ved å samarbeide med musikkbransjen gjennom å sende varselbrev til kunder hvis nettilgang benyttes for ulovlig fildeling, og ved å blokkere for rettighetsbeskyttet innhold, så kan piratnedlastning stagges.
Kommerntar: Pirate Bay er ikke uskyldige.
Må tenke nytt
Det er altså ved å kontrollere nettet at musikkbransjen mener løsningen må gå. På seminaret påpekte de at det allerede fantes og var på vei gode lovlige alternativer, men at prisnivået for kjøp av musikk vanskelig kan gå ned. Telenor Djuice på sin side, som tar 12 kroner for en enkelt sang, påpekte at de så langt ikke har tjent en krone på sin løsning. Hittil har de tvert imot gått med tap. Anders Krokan fra NTNU valgte på sin side i sitt innlegg å påpeke noen andre svært viktige aspekter.
- Det vil ikke ha noen konsekvens å sperre for The Pirate Bay. Du vil da kjapt få på plass en ny og bedre teknologi for ulovlig nedlastning som vil gjøre det hele langt vanskeligere for musikkbransjen. Piratnedlastning er ikke lenger et fjortisfenomen, og folk tolker det ikke som om de gjør noe galt. En må da våge spørre seg om det er loven det er noe galt med. Nettverdenene er global og musikkbransjen kan ikke da holde fast i rettighetsregler som er basert på nasjonale landegrenser, påpekte han.
Også Terje Gaustad fra BI påpekte et viktig økonomisk aspekt ved musikkbransjens jakt etter håndhevelse av rettighetslovene.
- Utgiftene ved rettighetshåndhevelse må ikke gå ut over inntektene ved en slik håndhevelse. Det er viktigere å se at ulovlig nedlastning medfører at lista nå ligger høyt for både pris, tilgang og brukervennlighet, påpekte han.
Det er kanskje på tide at musikkbransjen åpner øynene for dette, og fokuserer på hva de kan gjøre for å tilgjengeliggjøre musikken i stede for å holde fokus på hvordan de kan kontrollere publikums bruk av Internett. På dagens seminaret virket det dessverre som om de selv har få planer for å gjøre det enklere for deg å få lovlig tilgang til musikk.