Nyhet

Kirurgroboter slo gnister under operasjon

Robotkirurgene gjør helt andre «feil» enn menneskelige leger.

Robotkirurgi blir stadig mer utbredt, men frem til nå har det ikke blitt forsket på hva som av og til går galt under slike operasjoner. Nå har forskere ved Rush University Medical Center tatt på seg oppgaven, og noen av hendelsene er ganske drøye. Blant annet skal roboter ha skapt lysbuer og slått gnister midtveis i inngrep.

Ulike inngrep med ulik risiko for feil

Kirurgroboten Da Vinci er kanskje en av de mest kjente i sitt slag. Forskerne sier ingenting om hvilke typer enheter som var mest utsatt. Foto: David Stillman/flickr.com CC

Det betyr ikke nødvendigvis at robotkirurgi er utrygt, bare at det er andre ting som kan gå galt. Undersøkelsen tar for seg tall fra amerikanske FDA (Food and Drug Administration). I de fjortene årene den tar for seg, har 144 mennesker mistet livet i slike inngrep. Det er 1,4 prosent av 10 624 inngrep totalt. Rapportene vektlegger at inngrep der roboter svært ofte er involvert, så som gynekologi og urologi, har lavere andel skader og dødsfall enn andre.

For kirurgi på hode, hjerte og nakke var risikoen rundt ti ganger høyere enn snittet. Men her tar samtidig forskerne høyde for at dette gjerne er vanskeligere områder å jobbe med.

— Antallet skader og dødsfall ved uhell i slike operasjoner kan indirekte forklares av at kompleksiteten i inngrepene, sjeldnere bruk av roboter og manglende erfaring med bruk av roboter til slike formål, forklarer Jai Raman til Technologyreview.com.

Gnister og fallende robotdeler

Men når det går galt kan det altså være ganske spektakulært. Det som oftest går galt er at ødelagte eller brente deler av maskineriet faller ned i operasjonssåret. Det hendte i rundt 15 prosent av uhellstilfellene, og fler enn 100 pasienter ble skadet som følge av hendelsene. Én av pasientene omkom.

På andreplass kommer lysbuer og gnister fra robotene, som forekom i 10,5 prosent av skadetilfellene. Disse elektriske feilene skal ha gitt 193 pasienter forbrenninger i løpet av de fjorten årene undersøkelsen tar for seg.

Ellers vises det til feil bruk av robotene, generelle systemfeil og problemer med videooverføringen som feilkilder under slike inngrep.

Andelen uhell stabilt siden 2007

I løpet av årene siden robotkirurgi først ble tatt i bruk har antallet hendelser økt svært kraftig, men andelen uhell har vært stabil siden 2007. Foreløpig er ikke dataene koblet opp mot dataene fra ordinære operasjoner utført av mennesker, men undersøkelsene er altså en av de første som ser på dette området.

Automatiserte maskiner får stadig nye oppgaver. Her kan du lese mer om roboten som kan dele en ertebelg på langs ved å etterlikne en samurai.

(Kilder: arxiv.org, technologyreview.com)

Les også
Her kutter robot-ninjaen med dødelig presisjon
Les også
Superavansert «robot-gepard» kan hoppe over hindringer i full fart
Les også
Androiden «Han» kan holde øyekontakt, føre samtaler og lese ansiktsuttrykk
annonse