Tek.no

Nyhet

I natt styrtet det russiske romskipet ned på Jorden

Landet heldigvis ikke i hodet på noen.

NASA
7 Mai 2015 18:00

I slutten av april ble det klart at russerne hadde mistet kontrollen over det ubemannede romskipet Progress 59, som skulle levere forsyninger til den internasjonale romstasjonen ISS.

De har ikke klart å få kontroll over romskipet igjen, så nå bærer det ned mot jorden. Progress 59 vil sannsynligvis styrte ned på bakken i løpet av fredag.

Oppdatering: NASA og Roscosmos har nå bekreftet at romskipet har styrtet. Det skjedde rundt klokka 4 i natt, norsk tid, over det sentrale Stillehavet.

Vi vet ikke hvor det styrter

Video fra Progress 59 etter at romskipet havnet i trøbbel.

Det var aldri meningen at romskipet skulle overleve turen til ISS, men vanligvis kan det russiske romfartsbyrået Roscosmos selv kontrollere hvor romskipene deres skal styrte.

Dermed kan de sikre at det ikke skjer over befolkede steder.

Denne gangen kan de ikke det, og vi må bare håpe at romskipet ikke styrter et sted det bor mye folk.

Romskipet kommer til å gå i oppløsning under nedfarten, men vanligvis overlever noen metallbiter hele styrten. Disse kan potensielt skade både folk og bygninger.

Nøyaktig hvor romskipet vil styrte vet man ikke. Det avhenger blant annet av atmosfæriske forhold og solaktivitet.

Holger Krag fra ESA sier til Space.com at i prinsippet kan det styrte hvor som helst mellom 51 grader nord og 51 grader sør. Det vil omtrent si sør for London og nord for den syd-tuppen av Sør-Amerika.

Bilde fra byggingen av Progress 59. Foto: RSC Energia

Bill Ailor fra The Aerospace Corporation sier til nettstedet at restene etter romskipet kan regne over et område som er hundrevis av kilometer langt.

Hva med ISS?

Progress 59 er lastet med 2,7 tonn mat, drivstoff og andre nødvendigheter, som egentlig skulle vært ombord på romstasjonen nå.

Heldigvis skal det ikke være noen umiddelbar fare for astronautene, ettersom de har en stor buffer med forsyninger.

Ifølge William Harwood, som er romfartskorrespondent hos CBS Space, er det ikke slik at de nå begynner å rasjonere maten, for eksempel.

Allerede i juni skal ISS få nye forsyninger, og i august får de nok et forsyningsbesøk fra jorden.

I fremtiden vil kanskje romskipene kunne lande selv
SpaceX har nesten fått det til

(Kilder: cnet og Space.com)

annonse

Les også