Til hovedinnhold

Nå er proffutgaven av Google Earth helt gratis

Den avanserte versjonen av tjenesten er nå tilgjengelig for alle.

For dem som er interessert i geografi, og for mange andre for den saks skyld, er Google Earth en tjeneste det lett går an å tilbringe mye tid med. Basisversjonen av tjenesten har alltid vært gratis, men for dem som ønsker mer dybde og mer avansert funksjonalitet finnes det også en utvidet utgave kalt Google Earth Pro.

Google Earth Pro en en tilleggspakke beregnet for profesjonelle brukere, som hittil har kostet 400 dollar i året å bruke, altså rundt 3000 kroner. Nå melder selskapet i et blogginnlegg at Google Earth Pro har blitt helt gratis, noe som burde være gode nyheter for fans av tjenesten.

Pro-versjonen lar deg blant annet måle arealer og omkretser på områder eller bygninger. Foto: Google

Mange avanserte funksjoner

For å få tilgang skaffer du deg først en gratis lisensnøkkel ved å registrere deg her, og deretter kan du laste ned selve programmet fra Google Earth-siden. For folk som allerede har kjøpt en nøkkel vil tjenesten fortsette å fungere med den samme nøkkelen uten kostnader.

Google Earth Pro byr på de samme kart- og satelittbilde-funksjonene som du finner i den vanlige versjonen av tjenesten. I tillegg har proffutgaven blant annet en avansert funksjon for måling og og tegning av bygninger i 3D, som for eksempel kan brukes til å planlegge landområder. Funksjonen lar deg blant annet måle avstander mellom bygninger, omkretsen rundt dem og andre ting.

Du kan også foreta areal- og radiusmålinger for å blant annet finne egnede områder for bestemte bygninger. I tillegg kan du måle høyden på bygninger og hvor stort synsfeltet vil være fra bestemte punkter.

Lar deg lage «omvisningsvideoer»

Google Earth pro gir deg også tilgang til flere lag med data på kartene, som for eksempel tomtegrenser, soneinndeling og demografiske data i form av medianverdier for blant annet alder, inntekt, utdanningsnivå med mer for ønsket stat, fylke eller folketellingsgruppe. Mye av disse dataene er imidlertid kun tilgjengelig for USA.

Ikke minst lar tjenesten deg skrive ut bilder i høy oppløsning, der den vanlige utgaven kun lar deg skrive ut i skjermoppløsningen. En annen fiffig funksjon er at muligheten til å lage egne «omvisningsvideoer» ved å ta opp 3D-visningsbilder som følger kameraets synsvinkel rundt omkring på kartet. Disse videoene kan for eksempel brukes i presentasjoner.

Google har nylig vært i fokus av helt andre grunner: Selskapet avslørte nemlig WikiLeaks-journalister og offentliggjorde det først nå »

(Via Gizmodo)

annonse