Til hovedinnhold

Denne smarte roboten kan snart bli din – men den koster

Humanoide-roboten «Pepper» gjøres klar for lansering for dem med dype lommebøker.

I fjor sommer kunne vi melde om en ganske oppsiktsvekkende humanoide-robot ved navn Pepper, som er i stand til å både lese og reagere realistisk på menneskelige følelser. Det interessante med denne roboten var at utvikleren Softbank allerede hadde planer om en lansering på markedet, og som Wall Street Journal melder er lanseringen nå nært forestående.

Softbank skal nemlig gjøre Pepper tilgjengelig for bestilling denne uken, men da vel å merke for utviklere, som i første omgang må kjempe om et svært begrenset antall på 300 eksemplarer. Lanseringen på forbrukermarkedet er imidlertid heller ikke langt unna, og er lagt til sommeren.

Heftig månedsgebyr

Det er ennå ikke kjent om roboten skal gjøres tilgjengelig i eller fra Europa, men det ser heller ikke ut til å være avkreftet, noe som kan bety at vi kan få kloa i den også i vår verdensdel. En kommersiell lansering i USA er allerede bekreftet.

Dersom man skulle få tak i roboten vil den imidlertid gjøre et ganske solid innhugg i lommeboken. Prisen på selve roboten er oppgitt til 198 000 japanske yen, noe som tilsvarer rundt 12 500 kroner, en riktignok ikke avskrekkende sum. Derimot koster det en ganske solid slant å eie roboten. Utviklerutgavene kommer nemlig med et månedsgebyr på opptil 24 600 yen, over 1500 kroner.

Dette gebyret dekker oppkoblingen mot den nettskybaserte, kunstige intelligensen som roboten er utviklet for. Pepper fungerer ved å «lære» adferd på egen hånd over tid, basert på interaksjonen med mennesker. Disse erfaringene lastes opp til en nettsky hvor den kan deles med andre roboter.

Har «kollektiv bevissthet»

På denne måten får robotene en slags «kollektiv bevissthet» som raskt blir mer og mer avansert. Meningen er at utviklerne av applikasjoner også skal lære av erfaringene som robotene gjør seg.

Svært mange utviklere skal ha meldt sin interesse for roboten, men kun 300 vil altså bli tilgjengelig i utgangspunktet. Ifølge Softcard skal imidlertid rundt 100 applikasjoner allerede være klare ved lanseringen av utviklerversjonen. I videoen under kan du se en demonstrasjon av Pepper i aksjon.

Google er også på hugget innen robotteknologi: Nå har selskapets robothær fått enda et nytt medlem »

(Via Engadget)

annonse