Til hovedinnhold
NyhetMente du "prostituert"?

Bettina Wulff saksøker Googles autofullfør-tjeneste

Foreslår ord som "prostitusjon" og "rødt lys" ved søk på navnet hennes.

Googles søkemotor er kjent for å være en smart sak, som kommer med forslag til søkene dine for å gjøre de mer nøyaktige. Autofullføringen er imidlertid ikke alltid like nøyaktig, noe den tidligere presidentfruen Bettina Wulff fra Tyskland fikk oppleve.

Da hun skrev inn navnet sitt i søkefeltet på Google foreslo søkemotoren å legge til ord som "prostituert", "eskorte" og "rødt lys". Nå har Wulff saksøkt det amerikanske selskapet, i håp om at de fjerner de ufine søkeordene, og gir henne erstatning for skadene det har ført til.

Ikke første gang

Søkeordene Google presenterer er ikke helt tilfeldige. Grunnen til de ufine ordene stammer fra et rykte som har versert i Tyskland i lang tid, om hennes fortid før hun giftet seg med Christian Wulff. Christian Wulff var president i Tyskland mellom 2010 og februar i år, og både han og familien måtte naturlig nok tåle mye mediepress og spekulasjoner rundt fruens fortid.

Det er ikke første gang Google blir saksøkt for uheldige søkeforslag. Tidligere i år fikk selskapet en bot på omtrent 380 000 norske kroner av en fransk domstol, som tvang dem til å fjerne søkeresultater knyttet til den franske banken Lyonnaise de Garantie. Da brukere forsøkte å søke på navnet fikk de opp de franske ordene for "lurendreier" og "kjeltring". I Japan gikk domstolen enda hardere til verks, og beordret Google til å endre hvordan deres autofullførings-algoritme fungerte i Japan. Dette skjedde etter at en mann fikk opp lenker til forbrytelser han aldri hadde utført når han prøvde å Google sitt eget navn.

Dermed er det ikke umulig at Bettina Wulff vil få gjennomslag for klagen sin, selv om det antageligvis vil ta en stund før saken går igjennom hele rettsprosedyren. Google har ikke villet kommentere saken.

Les også: Google Analytics kan bli bannlyst

(Kilde: The Verge)

annonse